2015. május 27., szerda

Erdélyi körtúrán jártak



Varázslatos tájakon barangolhattak öt napon keresztül a nagyoroszi Börzsöny Általános Iskola szerencsés diákjai. A „Határtalanul” országos program keretében szervezett kiránduláson a tájegység természeti és történelmi-irodalmi értékeivel egyaránt megismerkedhettek a gyerekek.

Az utazás során szinte minden fontosabb látnivalót felkerestek a tanulók és kísérőik. Nagyváradon az egyházi nevezetességek mellett az Ady-emlékhelyekre is eljutottak, Kőrösfőn Vasvári Pál emléke előtt tisztelegtek, Kolozsváron pedig a magyar történelmi múlt megannyi értékét szemlélhették közvetlen-közelről: Mátyás király hírneves szobrát és szülőházát, Sárkányölő Szent György műalkotását, és barangoltak a Házsongárdi temetőben. Tusnádfürdő érintésével, ahol a helyi iskolásokkal vették fel a kapcsolatot, Csíkszeredába és Csíksomlyóra látogattak, Mádéfalván a székely ellenállásra emlékeztek.
Csíkkarcfalva különleges állomáshely volt. Innen származik ugyanis egyik kísérőjük, az ismert néptáncoktató Simon Katalin. A Mártonffy György Általános Iskolában történt bejárás során megtekintették az intézmény nagyméretű jégcsarnokát, és a helyi iskolásokkal közös táncházat tartottak, majd felkeresték a Mózes Gyapjúfeldolgozó Manufaktúrát. Nemsokára már a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felé vezetett útjuk, Erdély egyik, természeti értékekben leggazdagabb vidékére. 

A továbbiakban jártak még Szovátán, a Medve-tónál, Parajdon a sóbányában, Korondon egy fazekasműhelyben, Farkaslakán, Tamási Áron szülőházában, Székelyudvarhelyen, a Benedek líceumban és Szejkefürdőn, Orbán Balázs sírjánál. Voltak Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, a Szent Anna-tónál és a torjai büdösbarlangban. Nagy élményt jelentett a gyermekeknek, hogy a tusnádfürdői szállásukon két medvét is megláthattak, de gyorsan elzavarták őket a házigazdák kutyái.
Hazafelé tartva Félegyházán Petőfi Sándor utolsó perceire emlékeztek, megálltak még Segesváron, Marosvásárhelyen és a Királyhágónál.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése