2015. május 17., vasárnap

Pezsgő-színpadavató gyarmati majális



Késő estig tartó fergeteges eseménysorozattal köszöntötték szombaton Balassagyarmaton, hogy a „Palóc Agóra” program keretében elkészült a Jánossy Képtár és a Palóc Színpad korszerűsítése.

Szombat délután. A verőfényes napsütésben tíz perc híján hármat mutat a főtéri nagyóra. Szemben, a képtári lépcsőfeljáróban kis, de egyre bővülő embercsoport gyülekezik. Kívülről, első látványra igazán impozáns képet mutat az egykori kaszinó megszépült épülete, amely innentől a Jánossy Képtár nevet viseli, tisztelegve a nagy mester, Jánossy Ferenc, azaz „Firinc” emléke előtt. 

Nemsokára megérkezik az utolsó várt hivatalos személyiség, Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester is, így kezdődhet az ünnepség, először még kinn, a szabadban. A város vezetője rövid bevezetőjében elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a városközpont megújulása során fokozatosan korszerűsítik a patinás épületeket, a létesítményeket, nem csupán az itt élők, hanem az idegenforgalom szolgálatában is.
Ezután átadná a szót Balla Mihálynak, ám kiderül, ő majd a szalagátvágás után a belső térben mond beszédet. Jöhet tehát az olló, és a „nyisszantási” művelet.

Az épületben rögtön az első, amin megakad a szem, a balra található nagyméretű kép: a „Bázeli karnevál”, Jánossy Ferenc talál legismertebb alkotása. A honatya kis anekdotával kezdi mondandóját: egy fővárosi NATO-értekezletről érkezett, s amikor Budapestről indult, kérdezték tőle az ismerősök, hová megy. Amikor megtudták, hogy egy korabeli úri kaszinó helyén létesült képtár megnyitójára, meghökkentek, hiszen manapság közéleti körökben egész más, újkeletű megközelítést kapott a kaszinó fogalma. Visszatérve a rendes kerékvágásba, a képviselő rövid kitérőt tesz a százesztendős épület közeli – és távoli múltjára, majd kiemeli, az első perctől kezdve támogatta, és szorgalmazta, hogy a gyarmati belváros megújuljon, és ha még a régi vármegyeháza, illetve az Ipoly Szálló is megszépülne, akkor válhatna teljessé a gyarmati „patina”. 

Csemniczky Zoltán szobrászművész, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, egyben a képtár nyitó-tárlatának berendezője elmondja, 1975 óta létezik már Balassagyarmaton kiállító-tér, de sokáig igen mostoha körülmények között tették közszemlére az alkotásokat. 1991 óta működik jelenlegi helyén a képtár, de csak most érhettek el odáig a folyamatok, hogy kívül-belül teljesen megújuljon, és minden egyes termet megfelelően kialakíthassanak. A Jánossy Képtár hivatásánál fogva elsősorban a névadó, valamint a városban élő, a településhez szorosan kötődő művészek munkásságát mutatja be, de azoknak a személyiségeknek a műveit is láthatják itt az érdeklődők, akik a közelmúltban kiállítottak a városban, és egy-egy alkotásukat a képtár rendelkezésére bocsájtották. 

Egy kis bejárást követően átruccanunk a szomszédos Palóc ligetbe. Négy óra előtt nem sokkal még meglehetősen kicsi a nyüzsgés, talán a meglepően meleg időnek és a korai időpontnak tudható be ez. Aki bizony évekkel ezelőtt járt utoljára itt, most meghökken, olyan mélyreható a változás. A piros és zöld színekben pompázó új kiszolgáló épület homlokzatán lévő feliraton már az új név olvasható: Palóc Színpad. A város eme ékessége még nem befejezett. A régi székeket szépen faragott padsorra cserélték, a liget felőli oszlop-kerítés is kijavítva áll. A túlsó oldalon még akad munka, ez majd a következő pályáztatási „lépcső” része lesz, de egyértelműen jobb hangulatban időzik itt az ember, és minden lokálpatrióta büszke lehet, hogy ez a létesítmény is immár fogadhatja a látogatókat. Az első fellépő, a Smoking Sofa Trió szólógitárosa, Olicsek Ádám minden különösebb körítés nélkül közli, a Palóc Színpad ezennel megnyitja kapuit, és a banda belevág egy örökzöld blues-indulóba: a Cream együttes legendás száma, a „Crossroads” csendül fel.
Miközben néhány ismerőssel találkozunk-beszélgetünk, nem győzzük a fejünket forgatni. Amint a trió befejezi a zenélést, a kiszolgáló épület melletti kis-színpadon (egykor itt volt a Cimoskaréjnak nevezett rész) a Vadóka néptáncegyüttes pergő lábú apróságai ropják a verbunkost, a kék "egyenpólóba" öltözött papák és mamák pedig vastapssal jutalmazzák a gyerekek műsorát. 

Aztán séta vissza a nagyszínpadra. Itt az Ősi Láz jön sorra, Homuth „Öcsi” János formációja, az érctorkú énekes és társai a kemény rock világába csalogatják a nézőket, némi „Ossian-tribute” jegyében. És a forgatag nem áll meg: Kecskeméthy Lilla és Táborszky Richárd gitár-ének kettősét a nap egyik fénypontja váltja, a közelmúltban megjelent Balassagyarmat Dalai dvd-lemez számait játssza a soktagú zenekar, amint pedig felhangzik Horváth Ádám szerzeménye, a „Balassagyarmat” dal, több száz ember zengi vissza a refrén szövegét. A Say My Name csoport nagy tömeget vonzó modern-tánc előadása után, a Charlie-koncert kezdetén mi elköszönünk a kavalkádtól, és kifelé haladva látjuk, egyre többen és többen igyekeznek befelé. Most indul az igazi buli...

***
Programok a moziban is

A képtár – és színpadnyitó majális központi programjai mellett a Madách Filmszínházba is várták a látogatókat. Itt az új 3D-s vetítőteremben egymás után peregtek a filmek, illetve itt rendezték a Liza a rókatündér díszelőadását is – Gubik Ágnes színművésznő részvételével.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sümegi Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése