2015. május 31., vasárnap

Zsíros kenyér és zsákban futásRagyogóan süt a Nap, a meleget egy-egy enyhe szélfuvallat enyhíti. A tér egyik sarkában a hangtechnikus ellenőrzi a hangosítást, a másik oldalon a gumiasztalt szerelik össze. A sátor alatt mentás, citromfüves és bodzavirág üdítőt kínálnak a szervezők. Állnak már a joker-fajátékok, a karikadobó ágasok. Két srác gólyalábakon próbál menetelni, kevés sikerrel. A szécsénkei „Millennium téren” viháncoló gyerekek, beszélgető felnőttek csoportjai várják, hogy megérkezzen a három társközség – Becske, Nógrádkövesd és Galgaguta – csapata a május harmincadikai közös családi gyermeknapra. 

Becske érkezik elsőnek Szalatnyainé Zsigmond Éva polgármester vezetésével. Ők hegyen-völgyön, gyalogosan jöttek át Szécsénkére. Farkasétvággyal nyelik a hagymakarikákkal ízesített zsíros kenyeret, isszák a hideg üdítőt. Igaz, néhány gyerek fintorog kissé. Hiába, ez nem kóla! Befut a másik két község mikrobusza is. Ők nem vállalták a gyaloglást. A házigazda község polgármestere, Hevér Boglárka köszönti az egybegyűlteket, majd átadja a szót Káli Bettynek, a 4 Falu Közhasznú Egyesület elnökének, aki egy érdekes kezdeményezésről számol be, egy időbeli-térbeli utazásról. 

- Elődeink életéről, értékeink, gyökereink megőrzéséről van szó, ahol értékes információkat kapunk, ott emlékoszlopot állítunk föl. Ezeket az oszlopokat Koltai László, püspökhatvani fafaragó készíti el – mondja az elnök.
Kezdődjék a játék – harsan a jelszó. Képkeresés, zsákban futás, bolondozás. A felnőttek legalább annyira élvezik, mint a gyerekek. Igen, jól esik néha visszaváltozni gyerekké.

Egy másik helyszínről rendőrségi sziréna harsan. Itt bárki beöltözhet védőruhába, próbára teheti KRESZ-ismereteit. A rendőrség is kiveszi részét a szórakozásból.
Késő délután a Csillaghúr együttes – a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerének támogatásával – szórakoztatja a „nagyérdeműt”. És szórakoznak is. Mert gyönyörű az idő, és szórakozni, bolondozni jó!
Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése