2015. május 12., kedd

Folytatódik a Nyírjes korszerűsítése



Nagy munkák kezdődtek nemrégiben Balassagyarmat üdülőövezetében, a közkedvelt Nyírjesben. Folytatódik az utak korszerűsítése, és a parkerdő is megszépül. A Kócsag útnál már kész is az új burkolat.

A várostól mintegy három kilométerre található pihenőterület a hetvenes évek óta egyre jobban beépül. Egykoron a május elsejei ünnepségek után ide vándorolt ki a tömeg, hogy szórakozzon, ma már sok család életvitelszerűen él az erdőrengeteg szélén. A festői szépségű tórendszer is vonzza a kirándulókat. Ám a különböző fejlesztések az elmúlt évtizedekben „elkerülték” ezt az övezetet. Annak idején a nyírjesi Palóc Triatlon korán elhunyt főszervezője, Révész László is sokat kesergett amiatt, hogy a kerékpáros pályán rendkívül sanyarú útviszonyokkal szembesülnek a versenyzők. 


Tavaly azonban megindult a korszerűsítés folyamat. Első lépésként az üdülőövezetre bevezető utat aszfaltoztatta le az önkormányzat, most pedig az innen leágazó, széles Kócsag út kap új burkolatot. Ez nem csupán az itt nyaralók-pihenők érdekét szolgálja, hanem az egyre jobban kedvelt füvészkert és vadaspark megközelítése is sokkal zökkenőmentesebbé válik a látogatók számára.

Csach Gábor alpolgármester elmondta a beruházás hátterét: a jelenlegi városvezetés hangsúlyozta, hogy minden egyes vagyon-értékesítést vagyon-növelésbe forgassanak át. Most egy önkormányzati tulajdonú nyírjesi üdülőtől nagyon kedvező áron megváltak, és ebből az összegből végzik el az útfelújítást. Ráadásul a kivitelezővel kötött egyezség értelmében jóval nagyobb értékű munkát tudnak elvégeztetni, mint amennyi az ingatlan eladási ára volt. Mivel itt igen széles terület áll rendelkezésre, a burkolatcserén kívül tizenöt parkolóhelyet létesítenek a Kócsag úton, így a kirándulóknak nem kell mélyebben behajtaniuk autóikkal az erdőbe.
Az útfelújítással együtt az Ipoly Erdő Zrt. is megkezdte a nyírjesi parkerdőnek a legnagyobb, úgynevezett „hetes” tó és az egykori gyermektábor (ma Ridens-iskola) közé eső területének rendbetételét. A kiszáradt, kidőlt fákat kivágják és elszállítják, elhárítva az életveszélyt. A legkorszerűbb gépekkel végzik a munkákat, a lehető legkisebb sérülést okozva a talajban és a környezetben.
H.H.
Fotó: facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése