2015. augusztus 2., vasárnap

„Önfenntartás irányába induljanak a települések”



Közel ötvenfős hallgatóság előtt tartott lakossági fórumot pénteken, Cserháthalápon Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A politikus azért látogatott el a Balassagyarmattól tizenöt kilométerre található községbe, mert jövő vasárnap időközi helyhatósági választást tartanak itt, és az egyik polgármester-jelöltet a párt támogatja.

Már a megérkezését követően a helyi művelődési ház kapujában többen megállították, és kérdezgették a jobboldali országgyűlési képviselőt, aki láthatóan szívesen beszélgetett az emberekkel. A fórumot Dócs Dávid polgármester-jelölt vezette fel, míg Vona Gábor azzal indította beszédét, hogy bárhol is jár az országban, a hasonló rendezvényeken mindig vitára, beszélgetésre sarkallja a házigazdáit és a résztvevőket, mert szerinte éppen a vita az, amely nagyon hiányzik a mai magyar közéletből. Úgy vélekedik, inkább maradjon alul egy értelmes szópárbajban, mintsem gyáván megfutamodna előle. A fontos az, üljünk le és beszéljük meg ügyes-bajos dolgainkat.
A Jobbik elnöke az ország állapotait elemezve azzal indított, hogy még kinn, a bejáratnál azt a meghökkentő kérdést szegezték hozzá: „Miért van olyan kevés foguk a magyar embereknek”? A válasz kézenfekvő: az elmúlt huszonöt év miatt. Ez pedig nem a honi fogászati ellátás szégyene, hanem az egész magyar egészségügy siralmas állapotát mutatja. A tévéből hiába áramlik az emberek felé sok-sok propaganda-fogás, hogy milyen szép és jó minden, ha ott sorakoznak a tények: nincs olyan betegség, amelynek statisztikáiban hazánk ne lenne az európai élvonalban, beleértve a káros szenvedélyek, a dohányzás, alkohol okozta halálokat is. Ez is jelzi, hogy összességében a magyar emberek nem érzik jól magukat a bőrükben, és ha így éreznek, az ország sincs rendben.  

Vona Gábor tovább folytatva fejtegetését, kiemelte, elképesztő szám – bár nincs rá konkrét adat -, hogy félmillió honfitársunk keresi külföldön a boldogulását, és ez a legújabb kori kivándorlás arányaiban felülmúlja Magyarország második világháborús emberveszteségét. Kiegészítésként megemlítette, többször járt Londonban, magyar fiatalok között járva személyesen tapasztalta, hatalmas a honvágy bennük, de nem jönnek haza, mert nem éri meg, ha kinn az itthoni bér többszöröséért dolgozhatnak. A politikus szerint ez a fejlemény is rámutat, az Európai Unióhoz való csatlakozás szép reménye után hamar jött a csalódottság, mert a nyugati szinthez való felzárkózás helyett az látható, hogy nem nekünk kellett az Unió, hanem fordítva, hogy a külföld ezer és ezer termékével, szolgáltatásával ellepje a honi piacokat, és ma már szinte nem látni magyar készítményeket a boltok polcain. Saját példáját említette: a Kádár-korszak legvégén cseperedett fel, és családjával tisztességes szegénységben, de biztos egzisztenciában élt, kertes házat építettek, autót vásároltak, a Balatonra mentek nyaralni. Ma, ugyanilyen helyzetben egy fiatal, kisgyermekes házaspár számára mindezek luxusnak számítanak, nem engedhetik meg maguknak, hiszen a létfenntartást is alig tudják biztosítani. Ez bizony az elmúlt negyedszázad demokráciájának legnagyobb tragédiája – jelentette ki a pártelnök.
Rátérve a vidéki viszonyokra elmondta, a kistelepüléseknek legfontosabb feladata a jövőben, hogy minél inkább az önfenntartás irányába induljanak el, és ne legyenek kiszolgáltatva semmiféle pártlobbinak, hiszen – bár önmaga ellen beszél ezzel – a falvakban nincs helye semmiféle pártaktivitásnak, nem arra kell várni, hogy a parlamenti politikusok révén hulljon rájuk a manna. Az önfenntartás eszközei között lehetőségnek látja a saját konyha működtetését, egy mintagazdaság kiépítését, a községre és környezetére jellemző mezőgazdasági kultúrával való hatékonyabb törődést. A Jobbik „saját” polgármesterei felé ezt szorgalmazza. Így minden külső hatás nélkül pénz állhat a házhoz – a fejlődés érdekében. Hasonlóképpen lényegesnek nevezte a közösségi élet felélesztését, a lakosság nagy részénél látható-tapasztalható közömbösség megszüntetését. De a közösség igenis taszítsa el mindazokat, akik nem akarnak tenni a településért, akik nem akarnak dolgozni – és ez minden társadalmi réteget érintsen.
A továbbiakban az érdeklődők kérdéseire válaszolt Vona Gábor, többek között szóba került még az illegális bevándorlás elleni fellépés kérdése – itt a Jobbik egyértelműen a déli határ kerítésének megépítése mellett foglal állást, csak gyorsabban cselekedjen a kormány -, a paksi atomerőmű bővítése, a nyugdíj-korhatárral kapcsolatos viták, és a közmunka-program is.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése