2015. augusztus 4., kedd

Honti falunap nyüzsgésében



Hegedűszó hangjai csalogatnak, ahogy a Honti Ipoly utcában igyekszünk a honti falunapi forgatag felé, és az úttest mentén sorakozó autók között a rendezvény helyszínéhez minél közelebbi parkolóhelyet keresünk. A szabadtéri színpad irányába haladva a bejáratnál kézművesek serénykednek, és az önkormányzat kulturális közfoglalkoztatott munkatársai egyenpólóban virítva segédkeznek a vendégeknek.

A hegedűszó, amint látjuk, Tóth Tibor hangszeréből csendül fel. Családi vállalkozás az övék, hiszen amint elteszi a vonót, máris felesége, Lengyel Judit és fia, Tóth Dávid toppan a deszkákra, és közismert operett-slágerekkel kedveskednek a közönségnek.

Miközben Gál Magdolna polgármesterrel csevegünk, változik a kép, és kis hastáncos tehetségek szórakoztatják a nagyérdeműt. Fiatal oktatójuk gyakorlott mozdulatokkal mutatja, hogyan is ringassák a derekukat, emeljék a kezüket, tapsoljanak. Mindent korán kell kezdeni – jegyezzük meg erről a mutatványról.
Kis kitérőt teszünk a szomszédságba. Az alkalmi focipályán a nagy melegben félmeztelenre vetkőzött fiúk rúgják a labdát, a hőséggel mit sem törődve loholnak, egy lövés, mellé – kár, hogy gólörömhöz most nincs szerencsénk.

Gál János bácsit és társait megnézzük még. A drégelypalánki hagyományőrzők „doyenje” igazán figyelmet felkeltő személyiség. Hetven-valahány esztendő ide-oda, fiatalos hévvel mozog a színpadon, hiába, ha asszonykoszorú veszi körül, mindent bele kell adni a minél nagyobb hatás kedvéért. Mókás nóták, élcelődő dialógus-dalok hangzanak fel, vastaps kíséri a műsort.

Aztán lassan búcsúzunk: még egy kis faluvezetői tereferében veszünk részt, Fekete Tibor, Patak polgármestere és felesége is megérkezett közben, a mulatság kellős közepén a komoly közmunkaprogram kerül szóba, igaz, csak pár mondat erejéig, hiszen a szemek ezután egyre inkább a fellépőkre vetülnek, akik egészen késő estéig kitartóan szórakoztatják az egyre gyarapodó, érdeklődő embersereget.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése