2015. augusztus 9., vasárnap

Tánccal teli tér



Akik emlékeznek még a hetvenes évek egyik legnagyobb szabású balassagyarmati rendezvényére, a Palócnapra, minden bizonnyal „deja vu” érzésekkel szemlélték péntek este a Rákóczi úton és a Civitas Fortissima téren a viseletes-néptáncos forgatagot – az „Így kell járni” címet viselő rendezvény keretében.

De miért is utalunk a négy évtizeddel ezelőtti eseményekre? Nos, akkoriban a Palócnapra a tájegység minden vidékéről érkeztek asszonyok és legények, hogy végigvonulva a gyarmati főutcán, büszkén hirdessék közös eredetüket, és kitartó hagyománytiszteletüket. Ezt idézte sokunkban ez a mostani rendezvény.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ előtt volt a gyülekező, ahol a szervezők nevében Paluch Norbert ismertette röviden a résztvevők számára a programot – legfőképpen azt, hol is állnak meg útközben egy kis kedélyes táncolásra. A Palóc néptáncegyüttes tagjai, illetve az aznap véget ért Vadóka tábor résztvevői – a Vadóka a környék legfrissebb néptáncos „alakulata” – alkották a színes-mintás csapatot.

Ostorosok „hadinépe” vezette fel a díszes sereget, ahogy a körforgalom mellől elindultak a főtér irányába. Legelöl ifjú legények, aprók és nagyobbacskák pattogtatták szerszámaikat, mögöttük haladtak szebbnél-szebb öltözetben a menyecskék és a deli urak. Kislányok flaskát szorongattak, a kalapos fiúcskák botokat markolásztak, néhányan a pántlikáikat igazgatták, hiszen a fotósok előtt illik minél pompásabban kinézni. 

Jelszó hangzott, és a menet az Ipoly Áruház előtt, a Kossuth utcai torkolat előtt megállt. Lenkó Péterék léptek elő, szólt a hegedű, a vidám nép pedig ropni kezdte. Párok szerveződtek, asszonyok kart-karba öltve kört formáltak, és szállt a nótaszó. Néhány méterrel később, a katolikus nagytemplom előtt újabb állomást illesztettek be a szervezők. Röppentek és lobogtak a szoknyák, a kövön koppantak a csizmák, taps kísérte a boldog mulatságot.

Mikor mindenki a célhoz ért, a táncosok egy utolsó megbeszélésre elvonultak a régi vármegyeháza hűvösébe, és míg a Folt zenekar tagjai hangoltak – Andrássy Ferenc kiváltképp alapos műgonddal készítette elő a cimbalmot – ismét az ostorok kerültek előtérbe. Szinte cirkuszi mutatványnak beillő módon szórakoztatták a fiatalok a szépszámú közönséget. Nem elég éles hangokat kicsiholni ebből az ősi szerszámból, a mozdulatok látványossága is igencsak fontos, ugrottak, pördültek, bukfenceztek a fiúk, mi több egyikük még két ostorral is bemutatta a „karikást”.

Flótás hölgy vezette fel a műsort, azt is mondhatnánk, ő a „szerencsés flótás”, aki Pál Pista bácsi, a közelmúltban elhunyt „örök dudás” tiszteletére szólaltatta meg a fafúvós dallamokat. Aztán már valóban a táncosok következtek. A Vadóka apróságai „bújj, bújj, zöld ág” módjára eleveníttették meg a közismert gyermek-mondókát, majd Takács Bernadett vezetésével a nagyobbacskák pattannak elő, és valóban, ahogy a beharangozó is elővetítette, Kárpát-medencei barangolás zajlott – táncnyelvre lefordítva. Hiszen a rimóci menyecskék például körtánccal kedveskedtek, és a műsor további részében a moldvai, gömöri, erdélyi, sárközi és egyéb tájegységek kultúrája is előkerült a bőség-szelencéből.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése