2015. augusztus 6., csütörtök

Választás előtt Cserháthalápon



Időközi polgármester-választást tartanak augusztus 9-én, vasárnap Cserháthalápon. A Balassagyarmattól mintegy tizenöt kilométerre található cserháti kistelepülésen öt jelölt száll harcba Mészáros Sándorné megüresedett székéért. A voksolás előtt a helyszínen igyekeztünk tájékozódni.

Meglehetősen nagy csend fogadott bennünket a falu központjában, ahogy a menetrendszerű járattal megérkeztünk Cserháthalápra. Utazás közben fejben gyorsan visszapörgettük azokat az eseményeket, amelyek az időközi választás kiírásához vezettek.
Mészáros Sándorné tizenkét esztendőn keresztül látta el a faluvezetői feladatokat. Ezt megbízatása során végig rendkívül lelkesen tette, mint ahogy azt a sajtó munkatársai is megtapasztalhatták, hiszen a különböző rendezvényekre szorgalmasan küldte a meghívókat, és tájékoztatott bennünket a község ügyes-bajos dolgairól, nem beszélve a testvértelepülési kapcsolatok ápolásáról. Különösebb panasz sem merült fel a tevékenységét illetően, vagy legalábbis az ilyen hangok nem jutottak el a nyilvánosság szintjéig.  A megerősített hírek szerint a fordulat akkor állt be, amikor a kormányzat törvényileg szabályozta az egyes helyhatósági tisztségviselők díjazását, és azt a mindenkori belügyminisztériumi helyettes államtitkár bérezéséhez igazította, az adott település lélekszámához arányosítva. Tehát a juttatások meghatározása kikerült az önkormányzati képviselő-testületek hatásköréből. Miután a cserháthalápi polgármester szembesült a neki járó új összeggel, elégedetlenül csóválta a fejét, mondván a kisebb mértékű javadalmazás egyáltalán nincs összhangban a faluvezetői tevékenység értékével. Ez nem csupán itteni felháborodás volt, az egész országban bosszankodtak a kistelepülések irányítói, hiszen így voltaképpen „közmunkási szintre” csökkent a fizetésük.

Elérkezett a tavaly őszi önkormányzati választás ideje, és Nógrád megyében az egyik legszorosabb versengés itt alakult ki: Mészáros Sándorné egyetlen szavazattal múlta felül a szintén függetlenként induló Dócs Dávidot – neki 104, vetélytársának 103 voks jutott.
Ezután az újjáválasztott polgármester asszony sokáig gondolkodott a „maradjunk vagy lemondjunk” kérdésen, de nem akarta lehetetlen helyzetbe hozni a cserháthalápiakat, esetleges korai távozásával komoly terheket róni az önkormányzatra. Szabadságra ment, így lényegében az elmúlt év végétől helyettese, Tor Ferenc alpolgármester vitte a falu ügyeit, ő járt egyeztetésekre, ő kezelte az intézményekkel, az egyéb szervezésekkel járó feladatokat – közmegelégedésre. Az elkerülhetetlennek tűnő lemondásra végül május 15-én került sor hivatalosan, innen kezdődött meg az időközi választás előkészítése, majd az augusztus kilencedikei időpont meghatározása. Végül összesen öt jelölt akadt az utódlásra: Dócs Dávid, immáron a Jobbik színeiben, Gyimesi Krisztián, Tor Ferenc és Bartáné Csordás Anita függetlenként, míg Rácz Tihamérné a Magyar Munkáspárt támogatásával.
Ennyi összefoglalva az előzmény – legalábbis ami a különböző hozzánk érkező információkból kiszivárgott. Ebben a tudatban indultunk el Cserháthalápon a tájékozódásra. A főutcán alig-alig jött szembe, avagy a hátunk mögül érkezve egy-egy autó, a kutyák sem ugatták meg bőszen az idegent. Mindössze egy asszony lépett ki egy szomszédos ház kapujából, és érdeklődött, hogy a fényképezőgépét serényen használó idegen ugyan mit is keres errefelé. Az újságíró szóra sem hökkent meg, búcsút intett és tovább haladt – tőle aztán semmi érdekeset sem hallhattunk.
Minden ilyen kis községben a kocsma jelenti a „nép hangját”, hát ide is betértünk. A nagy melegre való tekintettel inkább kinn, a bejárat előtti-melletti asztaloknál foglaltak helyet a vendégek. Kérdés nélkül is téma volt a választás. Az egyik, sörét hörpölgető úr azt fejtegette, Dócs Dávid „nagyon rendes gyerek”, de Tor Ferencnek több a tapasztalata, hiszen jártasabb a közigazgatásban, és a falu életében a megfelelő kapcsolatok nagyon fontosak. Barátja hozzátette, nem szerencsés, ha valaki nyílt párt-támogatással indul, mert az szavazókat vehet el tőle. Egy harmadik férfiú ezt éppen fordítva gondolja, és bízik az országos szervezet segítségében, ami a halápiak javát szolgálhatja. A negyedik pedig azt mondta, ősszel csak azért volt olyan szoros a verseny, mert sokan nem akarták újraválasztani a korábbi polgármestert, és nem igazán a személyi vonzerő számított. A többi mostani jelölt neve nem is került szóba ebben a röpke „kihallgatott” beszélgetésben, ezek szerint a „nép hangja” nem is tartja őket esélyesnek.
Megtudtuk azt is, hogy a polgármester-jelöltek múlt csütörtöki vitafóruma nem volt teljesen érzelmektől mentes, egyes hírek szerint igazi „sárdobálás” folyt, mások úgy vélekedtek, nem mérgesedett el úgy a helyzet, de tény, a nagy tét addig rejtettebb gondolatokat is felszínre hozott. (Vona Gábor pénteki fórumáról pedig már korábban beszámoltunk – a szerk.)
A kis körképet követően némileg „megvilágosodva” de az esélylatolgatások kapcsán egyáltalán nem a biztos győztes nevének ismeretében távoztunk Cserháthalápról. Szándékosan úgy időzítettük, hogy egyik jelöltet sem kérdezzük a részletekről, programról, bár a helyzet feltérképezése során hármójukkal is találkoztunk, illetve beszélgettünk néhány szót. Döntsenek vasárnap a választók.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése