2015. augusztus 3., hétfő

Nem ivóvíz



Kár, hogy nem él már Peterdi Pál, és kár, hogy nincs a Szeszélyes évszakok, mert bizony a sokunknak vidám perceket okozó televíziós műsor ”Tücsök és bogár” című rovatába bőven beférne ez a kép, természetesen a híres szerkesztő élcelődő megjegyzésével. 

A fotót egy jó ismerősöm készítette a szlovákgyarmati falunap illemhelyének előterében, és ugyebár a felirat elvileg arra szólítana fel, hogy itt csak a kezét mossa meg a szükségét végző illető, ne kortyoljon bele a csapból folyó vízbe. Csakhogy úgy látszik, a felhívást megszövegező akárki elmulasztotta elővenni a nem is olyan vastag szlovák-magyar kéziszótárt, mert ott megtalálhatta volna a tökéletes kifejezést a „nepitná voda” magyar változatára. Így viszont olybá tűnik, és a nyelvtanban kevéssé járatos személy talán el is hiszi, hogy az üzenet a neve napját május 19-én ünneplő férfiúnak (Ivó) szól, és egyfajta utasítást tartalmaz, hogy a csap és a mosdókagyló maradjon a helyén, nehogy a jókedvű, kapatos fickó leszerelje és esetleg elvigye a MÉH-be.
Mindenesetre ez a történet is kis adalékkal szolgálhat a szomszédnépek együttműködésének fontosságára, mondván a jövőben jobban figyelnek a helyesírásilag pontosabb kifejezésekre, és nem lesz humoros megjegyzések céltáblája a rosszul lefordított szöveg.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése