2015. augusztus 13., csütörtök

Méltó emlékhely a hős katonáknak



Kalapács koppan, véső villan, és a kemény kőkereszt gyorsan utat talál az anyaföldbe. Honvéd egyenruhába bújt férfiak és nők szorgoskodnak ezekben a napokban a balassagyarmati hősi temetőben. A sírkert teljes egészében megújul.

Nem is olyan régen, még csak ügyes-bajos utakon, keskenyebbnél is keskenyebb ösvényeken lehetett megközelíteni a balassagyarmati temető déli részén, a vasúti sínek szomszédságában lévő hősi parcellát. Lépten-nyomon hatalmas fűcsomókat taposott az ember, a kőkeresztek alig látszódtak ki a földből, mindenütt buja gazhalmok terpeszkedtek. Hiába vonultak ki néha-néha iskolások, és gyors munkával rendbe tették a környezetet, a változás csak átmenetinek bizonyult, mert rövidesen ismét a természet lett az úr errefelé. 

A hősi temetőben több százan alusszák örök álmukat, többségében nem a harcterek golyóáradatának áldozatai, hanem a gyarmati kórházban létesített sebesültrészlegen elhunytak földi maradványai kerültek ide, de az 1919-es Civitas Fortissima-ütközetben meghalt cseh – és magyar katonák sírjai, illetve a második világháborús szovjet emlékmű is itt található.
Az első világháború kirobbanásának századik évfordulója érlelte meg a helyzetet, hogy most már egyszer és mindenkorra megszüntessék az áldatlan állapotokat. Először, még tavaly, a Hősök terén található 16-os honvéd szobrot renoválták, és hosszú restaurátori munkával megszépítették, most pedig a temető kerül sorra. A felújítás „dandárját” a Honvédelmi Minisztérium, pontosabban a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság önkéntes műveleti tartalékosokból álló hadisírgondozó szakállománya végzi. 

Hatalmas hőségben érkeztünk a helyszínre. Egy tágas sátor alatt fiatal hölgyek buzgólkodtak, ecsettel a kezükben, a keresztek feliratait festették. Kiss Balázs főhadnagy, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársa, a műveletek szakmai irányítója sietett elénk és vezetett körbe a területen. Rögtön a lényegre tért. Elmondta, augusztus harmadikán kezdtek, tizenheten dolgoznak itt, mind-mind elhivatott emberek. Akad köztük mérnök, egyetemi gépészhallgató, testnevelő tanár, tűzoltó és középiskolai kollégiumigazgató is. Hozzátette, sajnos csak egyetlen sírról tudták a feltérképezés során teljesen tényszerűen bebizonyítani, hogy ő nyugszik a fejfa alatt, Fülöp József, a többire mind-mind a honi hadisírok központi emblémája - a kard és rajta a páncélsisak – kerül. Összesen százhetven kőkereszt állít majd emléket a hősöknek, természetesen szigorú mértanisággal kialakítva. Menet közben értesültek, hogy a Mária-szobor mögött talán eddig feltáratlan hantok lehetnek, megindult az exhumálás, de az azonosítási cédulákból kiderült, a második világháborúban meghalt német katonákat temettek ide. 

Beszélgetésünk során is lázasan zajlott a tereprendezés, illetve a keresztek beállítása. A főhadnagy kiemelte, a munkálatok első szakaszát augusztus 14-én zárják, utána Győrbe utaznak a következő hadisír-gondozó állomáshelyre, de nemsokára, szeptemberben visszatérnek. Ekkor végzik majd az 1925-ben emelt emlékkereszt és a Mária-szobor (ami zarándokút-megálló is) felújítását, valamint egy széles falat is készítenek, ahol az összes, itt nyugvó hősi halott nevét megörökítik. Természetesen a környezetre is nagy gondot fordítanak, a gyepesítés mellett sövénysorok és gyalogutak teszik majd könnyebben megközelíthetővé az emlékhelyet. Búcsúzóul Kiss Balázs hozzáfűzte, a hősi temetőt a tervek szerint jövő májusban, méltó ünnepségen, katonai tiszteletadással avatják fel.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése