2015. augusztus 27., csütörtök

Norvég „cigányok” a Cserhát lankáin



Különleges muzikális élményben részesültek mindazok, akik szerdán kora este ellátogattak a berceli művelődési házba. A világ egyetlen női prímása, Gjertrud Ökland és zenekara adott koncertet a településen, amit a helyszínen tekintett meg Tove Skarstein, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete is.

De hogyan is kerülnek norvég művészek a Cserhát dimbes-dombos vidékén megbúvó községbe? A kapcsolódási pont Buda János személye. A Bercel TV munkatársát kérték ugyanis fel Gjertrudék, hogy készítse el a zenekarról szóló dokumentumfilmet. A mű elkészült, ajándékul pedig a héttagú „banda” eljött a nógrádi faluba, egy kicsit szórakoztatni a nagyérdeműt.

Szerdán öt óra tájban zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. Előbb Jánvári Andrásné, a házigazda polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd részleteket mutattak be a közel egy órás dokumentumfilmből. Ebből kiderült, miként figyelt fel az oslói zeneakadémián tanult hegedűs-asszony a hamisítatlan kelet-európai cigányzenére, és megfogalmazta a mottóját, amely így is hangozhat: „kell, hogy magyar zenét játsszak”. Ráadásul Gjertrud Ökland nem elégedett meg azzal, hogy a távoli északról szemlélje ezt a varázslatos muzsikát, komoly tanulmányokba kezdett, eljött hazánkba, megismerkedett több prímással, köztük ifj. Kállay Kis Ernővel, és a filmben tett megfogalmazása szerint: „figyeltem a kezüket, a mozdulatukat, hogy kell a vonót húzni”. Ma pedig már a világ számos pontján népszerűsítik norvég módra a magyar cigánymuzsikát.

A bejátszást követően a helyi „értékek” léptek színpadra: gyermekek furulyás csoportja, Kerék Edina tiszta énekével és a hagyományőrző népdalkör. Eközben érkezett meg Tove Skarstein nagykövet asszony, aki rövid beszédében elmondta, három éve látja el szolgálatát Magyarországon, de még nem járt ezen a nógrádi vidéken. Hozzátette, rendkívül büszke arra, hogy egy norvég együttes ilyen hű tolmácsolásban játssza a cigányzenét, ami egész Európában igazi különlegességnek számít.
Hamarosan mi magunk is megcsodálhattuk mindezt. Valóban furcsa látványt nyújtott, amint felengednek, magyar „hangulattal” itatódnak át a komoly, zeneakadémiai műveltségű művészek. Elsőrangú hegedű – és klarinétszólók hangoztak fel, az egyébként a csellót „bűvölő” hölgy pedig olyan érdekesen zengte a lovári nyelvű dalokat, hogy azt még Bangó Margit is megirigyelhetné. A Norvégia több tájáról összeverbuválódott zenekar egyetlen tagja magyar csupán, a cimbalmos, Bangó Ernő.

A rendezvényt követően, a Kállay-kastély parkjában tartott fogadáson két taggal beszélgettünk. A „kontrás” Trond Villa és a nagybőgős Pal Thorstensen kifejtette, ők ketten már több mint húsz esztendeje zenélnek közösen, és az együttesük repertoárja rendkívül széles, sokszor csak közvetlenül a fellépés előtt döntik el, mit is adnak elő: magyaros cigányzenét, román dallamokat, vagy odesszai ukrán-klezmer darabokat. Nagyon szeretnek Magyarországra jönni, hazánkban évente kétszer-háromszor is megfordulnak, gyakran nagy döbbenettel, de egyben mély elismeréssel nézik-hallgatják őket, hogy „jé, a norvégok is mennyire ismerik ezt a muzsikát”. Trond Villa néhány magyar szót is megtanult, érdekes módon számára a legszebb hangzású szó ékes anyanyelvünkön: a mintabolt.
Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése