2015. augusztus 17., hétfő

Agarak és lovagok közt



Minden embernek más és más jut eszébe az agarakról. Kis fej, nyúlt, hosszú, kecses test, villámsebesen a nyúl után rohanó alak a versenyen, Mátyás király udvari ebe, esetleg Hobo dala a kopasz kutyáról. Az előkelő tartású állatoknak nyolcadik alkalommal rendeztek seregszemlét és fesztivált Ősagárdon.

Néhány perccel a megnyitó előtt érkezünk. Egy árnyas fa hűs tövében a széles kalapot viselő vajákos varázsló már nagy munkában van: kártyából jósol három kislánynak, akik minden szavát és mágia-mozdulatát komoly figyelemmel követik. Néhány méterrel odébb a lovagok öltözködnek. Ebben az irtóztató melegben felvenni a páncélt – valóságos önsanyargatás. Természetesen a főszereplők is készülődnek. Nini, egy ismerős előttünk: a hórihorgas, kopasz német úr tavaly bajor népviseletben járt itt fel s alá, most viszont otthon hagyta a „bőrgatyát”, egyszerű kék pólóban és kék rövidnadrágban vegyül el az emberek között. Karján ölebet tart, a mini méretű kutyus teljes nyugalommal viseli, hogy egy kislány hosszú percekig simogassa. Természetesen mi nem vagyunk avatott állat-tudorok, legfeljebb színről és szőrzet-nagyságról különböztetjük meg az agárfajtákat. Különösen megkapó látványt nyújt egy fekete-fehér tarka árnyalatokban díszelgő példány, aki viszont nehezen tűri, ha társa „abajgatja”, egy éles vakkantással jelzi: eddig, és ne tovább kispajtás!

Trombitaszó harsan. Gyönyörű ünnepi ruhában csinos lányok lépnek elő, majd kétlovas hintó hozza a királyi párt. Alkalmi szalmabála a trónszék, a színpaddal szemben foglal helyet az uralkodó és a hitvese, az udvarhölgyekkel körülvéve. A köszöntők sorában a házigazdák nevében Agárdi András polgármester, az agártenyésztők képviseletében pedig Szanka Judit üdvözli a résztvevőket. A beszédéből megtudjuk, ezúttal talán kevesebb kutya jött el erre az összejövetelre, mivel nincs kiállítás és szépségverseny, de azért figyelembe ajánl két, nemzetközi díjnyertes ebet. Alig hangzik el a mondat, máris kisgyermekek szaladnak oda egy kis simogatásra.

A harcosok már készen állnak. Mint egy ökölvívó-ring a csatatér, kötéllel leválasztott négyszög alakú területen dúl a párviadal. A mérkőzésvezető rendkívül szigorú, óva int a tökéletes sportszerűségre. Kardok csattannak, vértek villannak a napfényben. Csupán pár perc a menet, de a derék vitézek a szünetig annyira kimerülnek, hogy hatalmasat szusszannak, a felhúzott sisakrostély mögül messze hallatszik kitartó lihegésük. A győztest alaposan megünneplik a társak, de csak rövid a pihenő, hiszen a „vörös lovag” újabb kihívót kapott.

Az agarak nem igazán vetik tekintetüket a küzdő felekre, annál inkább nagy a sikerük az apróságok körében. Egymással is igen barátságosak az ebek, de néha-néha feszül a póráz, és a gazdi úgy érezheti magát, mintha a százegy filmbéli kiskutya akarna egyszerre mozdulni.
Átsétálunk egy kis fahídon, a patak medrében egy cseppnyi víz sincs, a hatalmas szárazságban teljesen kiapadt a vízfolyás. Túloldalt sátrak hűvösében készülnek fellépésükre a következő szereplők, bóbitás-csilingelő sapkás udvari bolond húz el mellettünk, és mosolygásra késztető grimasszal köszönt. Az íjászok is itt céloznak fegyvereikkel, koppan a vessző a táblán. Távolabb a hölgyek sem restek. Kézi-közelharcot gyakorolnak, nemsokára talán ők jönnek sorra a vitézi párviadalban.

A színpadra is érdemes újra figyelni. Mazsorett-lányok előadása kápráztat, vastaps köszönti a táncos lábú ifjúságot. A szokolyai dalárdások már idősebb korosztályt képviselnek, az öblös hangú férfiak szintén remekül szórakoztatják a közönséget. És így tart tovább az egész sokszínű kavalkád, történelmi hagyományőrzéssel, agárfajták részletes bemutatójával, a helyi, ősagárdi fiatalok néptáncával, és még sok-sok egyéb vidám programmal – egészen késő estig.
(hegedűs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése