2015. augusztus 4., kedd

Tóparti „tót” dalok



Zápor áztatta a nyugat-nógrádi tájat vasárnap délután. Ám amint elindult Bánkon az egy híján ötvenedik Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó díszes felvonulása, kivirult az égbolt, így már ideális körülmények között rendezhették meg a hazánkban élő szlovák ajkúak egyik legnagyobb éves ünnepét.

Kövér esőcseppek koppantak az autó szélvédőjén, míg elértük a bánki körforgalom után a falu felé vezető bekötőutat. Amikor röviddel három óra előtt a polgármesteri hivatal épületének szomszédságában kiszálltunk a járműből, még esett némi égi áldás, de a Nap már kikukkantott a felhők közül, pár perc múlva aztán verőfény köszöntött be – igaz, az időjárás eme gyors feljavulása magával hozott némi párát és fülledtséget is.

Az evangélikus templomba sorra sétáltak be a szebbnél-szebb népviseletbe öltözött atyafiak és honleányok. Itt-ott szlovák beszéd ütötte meg fülünket, a szófoszlányokból azt vettük ki, bizony most az időjárás a téma, és mindenki örül a „kivirulásnak”. Aztán dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, a találkozó főszervezője toppant elénk, és „pocsi, pocsi”, szavakkal ösztökélte gyorsabb haladásra az érkezőket, mondván kezdődne benn az istentisztelet. Természetesen ilyen alkalmakkor nem csupán az igehirdetés kerül a középpontba, hanem a templombelsőből vidám ének is kiszűrődött, a felvidéki, Dobra Niva-i küldöttség egy érces hangú képviselője pedig kedvenc hangszerét, a tátrai vidékre oly jellemző fujarát is megszólaltatta.

Míg tartott az istentisztelet, tettünk egy kört a tóparton. Egyre nagyobb nyüzsgést tapasztaltunk, a zápor után már kimerészkedtek az emberek. Egy sokszoknyás asszony a horgász mellé telepedve, a stég bakján tekintett a víztükörre, odébb padokon tereferéltek a nemzetiségi találkozó résztvevői, kávét hörpintettek, és a sátrak alatt finom ételek készültek. A színpadon a hangfalakat védő takarókat vették le, és egyre inkább benépesült a domboldalban lévő tágas nézőtér.

Amint véget ért a rendezvény egyházi része, a faluközpontban egyre-másra gyülekeztek a vendégek. Megérkezett Balla Mihály országgyűlési képviselő is, és a több mint két méterre nőtt nézsai polgármesterrel, Styevó Gáborral arról beszélgettek, ugyan hol is lehet beszerezni méretes, egyedi, lábra „öltött” csizmát, mint amelyet a polgármester most visel. Mindeközben a házigazda község vezetője, Ivanics András már sorba terelgette a felvonulás szereplőit. Elöl egy kislegény, párjával kart karba öltve hordozta a „Bánk” feliratú táblát. A menetben minden korosztály képviseltette magát, a karon ülő apróságoktól a nyugdíjasokig. A nógrádiak a tópartra érve azonnal rázendítettek egyik kedvenc nótájukra, és amint jött a refrén, még hangosabban kiáltották: „Od večera do rána, muzika nám vyhrává, a já píjem, pijem, pijem, pijem, len z mého pohára”, ami szabad fordításban annyit jelent: „estétől reggelig, amíg a zene szól, iszunk, iszunk, iszunk, míg a kupa ki nem fogy”. A Felvidékről érkezett csoportok tűntek a legtarkábbnak: nem csupán a különböző élénk színekben pompázó ruhájuk vonzotta a tekinteteket, a hajukból lógó tűzpiros és zöld pántlika még ékesebbé tette egyéniségüket, és persze boldogan muzsikáltak, szólt a hegedű és a harmonika.

Bő negyedórába telt, míg mindenki felért a színpad előtti térig, és miután a tarkabarka sereg elfoglalta helyét a nézőtéren és annak szomszédságában, a hivatalos köszöntőket követően megkezdődött az estébe nyúló mulatság, sok-sok fellépővel, sok tájegység dallamaival…
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése