2015. november 3., kedd

Tökök között boszorkányok



Nem csupán a nagyobb településeken, hanem a kisebb falvakban is szívesen adóztak október utolsó hétvégéjén a tökös bolondozás „szenvedélyének”. Szécsénkén valóban megmozdult a község apraja-nagyja.

A kétszáz lelket számláló faluban több mint negyvenen töltötték meg a közösségi ház épületét. A legapróbbaktól a nyugdíjasokig szívesen vállalták a feladatot, hogy az ősz végének e hagyományos termését különféle módszerekkel fúrják-faragják, kivájják a belsejét, és ötletesebbnél-ötletesebb formákat alakítsanak ki rajta. Így aztán vicces figurák is keletkeztek: fának nekirepülő boszorkány, a tévéből közismert minyon-rajzfilmhős, várak, patkányok és denevérek. A résztvevők türelmes munkával készítették el a szépen dekorált műveket. A legkisebbek pedig narancsszínű lufikra festhettek „tökfejeket”. De maguk az alkotók közül is többen mókás, alkalomhoz illő viseletet öltöttek: hús-vér boszorkányok, lakkozott körmű kipingált szépségek forgolódtak a helyszínen. Az elkészült tök-különlegességeket az óvoda kerítésénél közszemlére tették néhány napig, hogy a Szécsénkén áthaladók is láthassák, mennyire kreatívak az itt élők.

Hevér Boglárka polgármester – aki maga is boszorkány „képében” jelent meg a rendezvényen – elmondta, a résztvevőket zsíros kenyérrel és más finomságokkal jutalmazták, míg a tökök belét összegyűjtötték, a magokat kiszedték belőlük: átmosás és szárítás után az önkormányzat tavasszal elveti a magokat, hogy jövőre is szép termés lehessen.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése