2015. november 3., kedd

Anno (2.) - Ipari parkra várva



Régóta tervezgették már Balassagyarmat vezetői, hogy ipari park létesüljön a városban. A közelmúltban, az Ipoly-parti Vásáron Juhász Péter polgármester bejelentette: most már szinte biztos, hogy az elképzelések megvalósulnak, méghozzá a kábelgyár melletti területen. Ám míg az ügy idáig eljutott, történt egy s más.

Smitnya Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Markó Antal szügyi polgármester – aki egyébiránt a közgyűlés tagja – másfél évvel ezelőtt megtudta, hogy a kormány a közeljövőben segíteni fogja Nógrád megye gazdasági felzárkóztatását. Százmilliókat áldoznak majd arra, hogy hazánk egyik legelmaradottabb régiója is megkezdhesse a régóta várt fejlődést.
A megye és Szügy első embere felkereste Juhász Pétert. Elmondták neki, milyen előnyökkel is jár, ha pályázatot nyújtanak be ipari parkra. A város első emberének nem volt új a javaslat, hiszen egy angliai tanulmányúton megismerkedett az ipari parkokkal, s rögtön elnyerte a tetszését. Úgy vélekedett, miért ne létesülhetne a városban is hasonló övezet?
Ám volt egy kis bökkenő. A város nem rendelkezett saját területtel, amely elérte volna az erre a célra előírt tíz hektárt. Markó Antal ekkor előállt ötletével: a két település között félúton található egy földrészlet. A cél szempontjából kiváló helyen terül el: közel az út, nincs messze a vasút sem, könnyű kiépíteni az infrastruktúrát, hiszen a közelben halad el több távvezeték.
A megyei napilap 1996. szeptember 21-i számában Juhász Péter már az előkészítésről beszélt és a jövőt tervezgette: „… a vállalkozás mindenképpen munkahelyeket teremt majd, s ez jócskán javíthatja a város nem éppen fényes foglalkoztatottsági mutatóit, s nem mellékes, hogy a környék gazdasági élete is jelentősen megpezsdülne.”
A telket azonban meg kell venni, hiszen annak az ÁPV Rt. a tulajdonosa. Markó Antal személyesen tárgyalt a cég vezetőivel. Magával vitte azt a levelet, amelyben a terület bérlője, a szügyi termelőszövetkezet lemond róla, amennyiben ott ipari parkot építenek. Az ÁPV Rt. ráállt az alkura, meglehetősen kedvező árat szabott meg. Még kétmillióba sem került volna a szóban forgó terület.
Ám csakhamar kiderült, teljesen felesleges volt minden addigi igyekezet. Ugyanis a gyarmatiak meggondolták magukat. Erről azonban Juhász Péter nem értesítette polgármester társát. A szügyiek vártak, vártak, hátha történik valami. Történt is. A városvezetők bejelentették, egészen más helyet szemeltek ki az ipari park számára.  Méghozzá Gyarmat nyugati szélén, az ipartelep szomszédságában, közel a kábelgyárhoz.

Megkezdődtek a tárgyalások a földterületek tulajdonosaival. A két birtokos nem éppen olcsó árat kínált. Végül sikerült megegyeznie a feleknek. A közel tizenhárom hektáros terület huszonegy-millió forintért került a város birtokába. Ám ez csupán az első ütem, további bővítések is szóba kerültek, többek között a teljes nyugati ipartelep ennek az övezetnek a részévé válna.
Közben tovább folytak az előkészületek. Az immár új helyre tervezett ipari park ügyében a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács kedvező döntést hozott. A város pályázhat az ipari park cím elnyeréséért. A szügyiek tehát hoppon maradtak.
A minapi testületi ülésen már a terveket is bemutatta Moór Mátyás, a hivatal műszaki osztályának vezetője. Ezek szerint a kábelgyártól északra és nyugatra elterülő részen épülne fel a park. Közel a 22-es út – még a jövőben megépülő elkerülő is – és a vasútvonal. Juhász Péterék úgy vélik, ennél jobban nem is dönthettek volna.
A szügyieket már nem érdekli, hogyan és miként hagyták ki őket az üzletből a gyarmatiak.  Nem is haragszanak ezért.  Markó Antal csupán amiatt méltatlankodik, hogy a városiak semmiről sem értesítették, derült égből villámcsapásként érte a hír, hogy hoppon maradtak.
A valósághoz hozzátartozik, korántsem biztos, hogy megvalósulnak az álmok. A pályázatot mindenesetre eljuttatta Balassagyarmat önkormányzata az ipari minisztériumba. Döntés hatvan napon belül.
Hegedűs Henrik
(Megjelent 1997. augusztus 8-án a Gyarmati Újságban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése