2015. november 1., vasárnap

Játékok a tök-világban



Gyermekzsivaj köszönt. Még oda sem érünk a rétsági művelődési központ bejárati ajtajához, messziről hallatszanak az önfeledt kacagások. Belépve, jobbról egy jókora, szemre tíz-tizenöt kilósnak tűnő tök, a mai este főszereplője vár sorsára, hogy szorgos kezek némi szerszámos segítséggel vájják és fúrják-faragják. Egy kisvárosi tökös est kellős közepébe csöppentünk.

A következő pillanatban kis híján feldőlünk, hiszen óvodások ugrabugrálnak, szaladnak, cikáznak körülöttünk. Egy kisfiúra figyelünk fel: két keze a feje tetején, egy kis tököt tartva, óvatosan, tyúklépésben surran egy vonal mentén - egyensúlyozik. Ez az egyik feladat, hiszen ahogy a szervezőktől, a Rétsági Fiatalok Rétságért egyesület csinos hölgytagjaitól megtudjuk, egyfajta akadályversenyt is rendeznek az apróságoknak, különböző állomásokkal. Nini, a háttérből hirtelen zaj hallatszik, teli ásványvizes palackok dőlnek a földre, bizony ez a gurításos játék-rész, vagy nevezhetjük nyugodtak tök-tekének is. A célba dobás pedig mehet karikával, avagy apró tök-labdákkal. Na és persze a focirajongók kedvenc meccs közbeni eledele sem maradhat ki a felsorolásból: a tökmagtörés fog-művészete most gyorsulásos versennyel vegyül.

Láthatjuk-szemlélhetjük, hogy az egyébként tágas aula minden egyes négyzetméterét hasznos mulatságokkal töltik meg kicsik és nagyok. Egy anyuka aprólékos műgonddal magyarázza kisiskolás csemetéjének, miként is kell kifaragni a formát, hogy aztán ha egy gyertyát teszünk a kivájt növény közepébe, az állatalak, a cicamica, vagy akár egy csillag és egy bagolyszem tökéletesen kirajzolódjék a belülről áramló sejtelmes fénynyaláb által. A késztermékek pedig ott sorakoznak már az asztalon: az ötletek tárháza valóban végeláthatatlan. Az egyik tökfigura bizony szemlátomást rosszul lett a sok-sok beléje töltött finomságtól, és most, jobb híján könnyít magán – a magok tömegével folynak ki a „száján”. De egyéb tréfás művek is születtek.
Amikor távozunk, azon gondolkodunk: egyetlen növényfaj, és terméseiből egy kis furfanggal mennyi minden ötlet előrántható és megvalósítható.
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése