2015. november 1., vasárnap

Balassagyarmat nem mond le az új börtönről



Mennyire szerette volna Balassagyarmat, ha a kormány legújabb, börtönépítési programjában részt vehet. A sors – illetve a döntéshozók keze – azonban közbeszólt, és eldőlt, nem az Ipoly-parti városban épül fel az egyik észak-magyarországi létesítmény.

Aki az elmúlt években akár csak egyszeri látogatóként járt a Balassagyarmati Fegyház – és Börtön épületegyüttesében, megtapasztalhatta, egyre inkább alkalmatlan az intézet a feladatára. A fogvatartottak létszáma rendszeresen meghaladja a maximumot, az 1840-es években emelt tömb pedig építészeti különlegesség, nem csoda hát, ha mind a város, mint a börtön vezetése új, megnyugtatóbb megoldásokban gondoskodott. Ha hozzátesszük, a falak között a rabok munkája jóvoltából is nyereségesen tevékenykedő Ipoly Cipőgyár a különböző belső fejlesztések ellenére sem a legideálisabb telephelyi viszonyok között működik, és az önkormányzat rendezési tervében is egészen más távlati terveket fogalmaztak meg – egyértelmű kulturális-turisztikai célzattal - a fegyház hasznosítására, bizony éppen itt az ideje, hogy ne Balassagyarmat belsejében, hanem valahol a külterületen legyen a büntetés-végrehajtás nógrádi központja.

E tekintetben a Belügyminisztérium január végi pályázati felhívása éppen kapóra jött a gyarmatiaknak, ráadásul igen kedvező adottságú, a déli városhatáron elterülő telket tudtak térítésmentesen rendelkezésre bocsájtani. A negyven pályázó település körét a kormányzat a különböző helyszíni vizsgálódások alkalmával folyamatosan szűkítette, és Balassagyarmat, kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően rendre átjutott a szigorú rostán. A bizottság tájékozódott arról, mekkora a lakott területtől való távolság, milyen közel található autópálya vagy főút, mennyire megoldható a személyi állomány és családtagjaik elhelyezése, milyen erőteljes a felajánló közreműködése, hozzájárulása az objektum kialakításához, a térség közösségi közlekedésének fejlettsége is szempont volt, illetve figyelembe vették a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli munkáltatási lehetőségeit is. Csach Gábor alpolgármester a nyár elején is határozottan reménykedett, hogy kedvező elbírálásban részesülnek, hiszen minden követelménynek megfelel az új hely, amit felvázoltak. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható körülményről, hogy a Fáy és Szügyi utak környékén az Ipoly Cipőgyár számára is bővítési esély kínálkozik, ami legalább plusz ötszáz munkahelyet teremthetne a városban.
A malmok azonban végül másképp őröltek. Nemrégiben tette közhírré a Magyar Távirati Iroda, hogy a Belügyminisztériumban megszületett a végső döntés az új börtön-létesítmények kijelöléséről. Ezek szerint Kunmadarason (Jász-Nagykun-Szolnok megye) ezer fős, Ózdon (Borsod), Kemecsén (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Csengeren (szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg) és Komlón (Baranya) ötszáz-ötszáz befogadóképességű börtön épülhet a közeljövőben – 2019-ig bezáróan.
A balassagyarmatiak – valamint Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is – érthetően csalódottan vették tudomásul a számukra rossz hírt.
- Sajnáljuk, hogy a tervezett nyolc, ötszáz fős börtönből csak négy építéséről döntött a kormány, és ebbe a szűkebb csoportba nem fért bele a pályázatunk, noha minden szakmai feltételnek megfeleltünk – mondotta megkeresésünkre Csach Gábor. -  Ugyanakkor továbbra sem adjuk fel a tervünket egy új börtön építésére, és a jelenlegi, belvárosi műemléképületből való kiköltöztetésre, többek között azért sem, mert az ingatlan egyrészt európai építészeti kuriózum, teljesen egyedi adottságokkal, másrészt az ország legrégebb használat alatt lévő intézményeként az uniós fogvatartotti előírásoknak nem megfeleltethető, tehát az állam középtávon úgyis rákényszerül a kiváltására. A rendezési tervünkben továbbra is biztosítunk önkormányzati területet erre a célra.
Kérdés persze, hogy mikor jön el az az idő, amikor a Belügyminisztérium új pályázatot ír ki börtönök építésére.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése