2015. november 3., kedd

Maskarás tökfaragás



Az elmúlt napokban sokféle „tökös” mulatságról szólt a fáma szerte Nógrád megyében is. A nagyorosziak azonban igazi különlegességgel rukkoltak elő – a tökfaragásos estet jelmezversennyel színezték át, majd a koromsötétben kis felvonulást is tartottak.

A község művelődési házban gyülekeztek ennek a tökös estnek a résztvevői. Főként apró csemeték szüleik kíséretében, de az idősebb gyermek korosztályok és felnőttek is kedvet kaptak az október végi mókához. Míg többen a tökök faragásához, a különböző alakok megrajzolásához, majd kivájásához láttak, avagy színeztek, illetve finom süteményeket kóstoltak, a bíráló bizottság elé sorban járultak az ötletes és meghökkentő maskarákat viselő fiatalok. A zsűri leginkább az egyenesen Szendehelyről (nem söprű-járattal) érkezett piros hajú boszorkányt, az éppen Gedeon bácsi fodrászatából betoppanó kis boszit, és a felettébb szellemes szellem-alakot díjazta. A felnőttek közül a félelmetes mesehős, a szörnyűséges tettekre képes, démoni Demóna, a gonosz mostoha nyerte el legjobban a tetszést.

A jelmez-válogató közben szorgos kezek sebes munkája által formás alakok születtek a tökvarázsban. Vicces képű, cicát ábrázoló, és szemöldökkel felaggatott tökfej-lurkó virított többek között az asztalokon, és itt sem maradtak el a legsikerültebbeknek járó kis ajándékok.
Adott jelre végül töklámpásokat ragadtak a résztvevők, felvették a kabátjukat, és elindult a menet a falu sötét utcáin. A gyerekek igazán megadták a módját a felvonulásnak: huhogtak, kiáltoztak, rémisztgettek, ahogy egy ilyen alkalomkor dukál.
Berki Dalma beszámolója alapján írta: hege

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése