2017. február 28., kedd

Kommunizmus áldozataira emlékeztek

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából mécsesgyújtással egybekötött megemlékezést tartottak a balassagyarmati katolikus főplébániatemplom oldalfalán található Mindszenty-dombormű előtt.


A rendezvény szónoka, Dobrocsi Lénárd önkormányzati képviselő elsőként a Tanácsköztársaság alatt a "Szamuely fiúk" által meggyilkolt közel hatszáz áldozatra hívta fel az emlékezők figyelmét. Később kitért a Gulagra elhurcolt ezerötszáz mintegy ezerötszáz nógrádi férfi és nő mellett azokra is, akik a megyénkhez közel fekvő recski munkatáborban szenvedtek vagy haltak meg. Ezután név szerint idézte meg Hadady Rudolf és Hargitay Lajos emlékét, akiket Hugyagon gyilkoltak meg bestiális módon. Alapi László és Geczkó István pásztói lakosokról szintén szót ejtett a beszédében, őket az 1956-os események után végzett ki a hatalom. Mindszenty bíboros árnyékában pedig az egyházvezető kálváriáját is ismertette, továbbá Pallavicini Antal mártíromságát, míg balassagyarmati példaként Dr. Magyar Pál ügyvédre tért ki, aki ugyancsak hosszú éveket töltött a kommunisták börtönében.
A mécsesek meggyulladó lángja a nógrádi és a magyar áldozatok mellett a világszerte elpusztult közel százmillió emberért is égett Balassagyarmaton.
H.H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése