2017. február 3., péntek

Díszpolgár lett a lokálpatrióta cégvezető

Balassagyarmaton, a január 29-i Civitas Fortissima nap ünnepi programjai keretében adták át a város kitüntetéseit, így a díszpolgári címet, valamint a Pro Urbe díjakat. Ebben az esztendőben Oravecz Tibor, a Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft. ügyvezető igazgatója lett az Ipoly-parti település díszpolgára.

Viszonylag ritkaságszámba megy, ha egy városban a gazdasági élet szereplői közül választják ki a legmagasabb polgári elismeréssel jutalmazott személyiséget. E tekintetben 2017-ben Balassagyarmat kivételt jelent, hiszen az egyik legjelentősebb árbevételű helyi cég első embere nyerte el a kitüntető címet. 
Az ötvenhárom esztendős Oravecz Tibor Debercsényben nevelkedett, majd a váci középiskolás éveket követően előbb a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán tanult, 1987-ben pedig újabb diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöktovábbképző Intézetének kábelmérnöki szakán.

Balassagyarmaton, a Magyar Kábel Művek városi gyáregységében helyezkedett el, ott, ahol az 1970-es évektől fogva nagy súlyt fektettek a vezetők a tehetséges, feltörekvő szakemberek felkarolására. A kilencvenes évek átalakult viszonyai Oravecz Tibor életében is változást hoztak. Két barátjával, kollégájával, Csillik Zoltánnal és Schneider Lászlóval közösen meglapították a Delta-Tech Mérnöki Iroda Kft-t, elsősorban ipari célgépek tervezésére és készítésére specializálódva. Az első néhány szerkezetet még egy garázsban szerelték össze, de kitartó munkájuknak és a vállalkozás folyamatos fejlesztésébe vetett hitüknek köszönhetően egyre komolyabb berendezések elképzelései születtek meg a tervasztalokon, amiket le is gyártottak. Hamarosan olyan lendületet kaptak, hogy már a legmagasabb vevői igényeket is kielégítették, bővült a kapcsolati körük, ezzel párhuzamosan a bevételük is, amely nagy részét a cégbe forgatták vissza. Kezdetben ő és munkatársai még csak egy kisméretű városi irodában, valamint egy külterületi műhelyben dolgoztak, ám elhivatottságuk és jól irányzott pályázataik révén az elsők között vásárolhattak telephelyet a Balassagyarmati Ipari Parkban, ahol 2003-ban megnyílt az új cégközpont, benne az irodák mellett összeszerelő csarnokkal és megmunkáló részleggel. Az állandó fejlődés eredményeképpen 2006-ban Bátonyterenyén, 2008-ban pedig Győrben hoztak létre új üzemegységet.
Előbb Schneider László kiválása, majd Csillik Zoltán 2010-ben bekövetkezett korai halála után az új díszpolgár egyedül maradt az ügyvezetésben, de a jó barát emlékének adózva is kötelességének tartotta a munka folytatását, töretlenül haladt tovább a közösen kijelölt úton. 2012-ben a balassagyarmati központban történt jelentős léptékű bővítés, jelenleg pedig a győri részleget fejlesztik, az építkezés várhatóan ez év tavaszán fejeződik be. Ahogy Oravecz Tibor fogalmazta régebben: „erősségünk nem a gépekben és a szoftverekben, hanem a kollégáim fejében van”, és ez a kijelentés vált a cég mottójául is, ami tökéletesen mutatja, milyen hatékonyan ötvözik a szakmai tudást az emberi elme kreativitásával.
A Delta-Tech Kft-nél jelenleg hetvenöten dolgoznak, és igen alacsony, 37 év a munkatársak átlagéletkora. A vállalkozás 2009 óta minden esztendőben Balassagyarmat húsz legnagyobb adófizetője között található, a helyi tulajdonúak közül pedig rendre az első öt közé soroltatnak. A vevőkörben a legnagyobb multinacionális vállalatokat fedezhetjük fel, így például az Audi, Bosch, Continental, Johnson Electric, Opel, Suzuki, Mahle. Az Oravecz Tibor által irányított cég 2010-ben megkapta a Nógrád Megye Gazdaságáért díjat, 2013-ban pedig Pro Urbe kitüntetésben részesültek.
A január 29-i átadóünnepségen elhangzott méltatás szerint az új díszpolgár nagy hangsúlyt helyez a szakmai és társadalmi kapcsolatokra, magánemberként és cégvezetőként jelentős karitatív és mecénási szerepet vállal. Több millió forinttal támogatta a közelmúltban Balassagyarmat kórházát, több intézményét, sportegyesületeket és művészeti csoportokat. A Balassi Bálint Gimnáziumban a reáltanulmányokban jeleskedő, kiváló diákok számára ösztöndíjat alapított.

Oravecz Tibor elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára ez a kitüntetés, és reméli, sokáig szolgálhatja még a maga szerény eszközeivel Balassagyarmat és a térség gazdasági fejlődését.
Hegedűs Henrik
Fotó: Danyi Lilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése