2017. február 13., hétfő

Sütik és borok ízes tárháza

A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatához kapcsolódva rendezték meg Szandán a hagyományos tavasznyitó bor – és süteményversenyt.

A szombat délutáni esemény előtt garmadával hozták a helyi művelődési házba az édes finomságokat, tortákat, különböző süteményeket, és másfél literes palackokba adagolva a fehér – és vörösborokat. A szépen megtelt nagyteremben előbb Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, mennyire fontos manapság a falusi közösségek életerejét hűen mutató, és helyi jellegzetességeket kínáló rendezvények szervezése és lebonyolítása, míg Rugáné Pongrácz Mária, a házigazda polgármester néhány technikai ismertető után Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnöknek a versenyt üdvözlő levelét olvasta el.

Miközben a községhez családi szálakkal kötődő táncos lábú fiatalok, Poór Mária és Katalin, valamint Kokavecz Máté és Gergely műsora szórakoztatta a közönséget, a szokatlan összeállítású zsűri is megkezdte a munkáját: ugyanis az elkészült süteményeket kizárólag férfiak értékelték, míg a borok minősítésére három hölgyet kértek fel. A megjelent emberek, helybéliek és vendégeik, kitartó buzgalommal figyelték, hogy a bírálóknak mennyire tetszenek a „termékek”. Ha netán elismerő bólogatást láttak, bizony hangos kacagásban törtek ki, de ha fejcsóváló mozdulatok kísérték a szemlét, elkomorultak a pillantások. Persze inkább a jókedv jellemezte a hangulatot, és szemlátomást a zsűri tagjai is egyre szélesebb mosolyokkal végezték az ízlelő-tevékenységet. Az előttük fekvő papírokra pedig az ötös skálán sorra íródtak az érdemjegyek.

Hamarosan minden egyes sütemény és bor átment a „rostán”, a két trió megbeszélte az eredményeket, és mire leszállt az est, megszületett az értékelés. A fehérboros kategóriában a saját szőlőkből készült italoknál Koplányi Ferenc, a vásárolt szőlőkből szűrteknél Varga János nyert, míg a testvér-településekről érkezett termékeknél a partiumi Hegyközszentmiklóson élő Kiss Bence pincéjéből származó nedű találtatott a legjobbnak. A saját vörösboroknál Varga Vilmos, a vásárolt szőlőkből készítetteknél Csontos Ferenc érdemelte ki az első díjat, a testvértelepülések tekintetében pedig a felvidéki Leszenye küldöttségét erősítő Bojtos János bora lett a legfinomabb.
A sütemények versenyében a gyermekeknél Juhász Fruzsina és Varga Barna alkotta a legpompásabbat. Mind az édes, mind a sós sütik nyílt kategóriájában a Bara Attiláné keze nyomán formálódott készítmény tetszett leginkább a bírálóknak, és a hat benevezett torta „küzdelmében” Ludas Krisztina művét értékelték a legkiválóbbnak. Két különdíjat is kiosztottak: a hegyközszentmiklósi Mocsár Irénnek és a leszenyei Pavlik Jánosnak.

Az est hátralévő részében immár a vigalomé lett a főszerep, ahol a talpalávalót Grenyó János szolgáltatta.

H.H.
Fotó: H.H. és facebook (IKSZT Szanda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése