2017. február 3., péntek

Nem kárognak tovább a városban

Évek óta komoly kellemetlenséget okoznak Balassagyarmaton az embereknek a vetési varjak. A város több pontján, a magas fák csúcsaira csapatostól telepednek, ráadásul épp olyan helyekre, ahol viszonylag nagyobb a forgalom. A hazánkban 2001 óta védett madár fészkeit most távolabbi külterületekre költöztetik át.

A vetési varjak különösképpen az Ipoly-parti sportcentrum körzetét, a Kiss Árpád Általános Iskola udvarán lévő platánokat, a Palóc ligetet, valamint a városi piac környékét részesítették előnyben. A lakosságot nem csupán az állandó, hangos károgások zavarták, hanem az állatok által „elejtett” ürülékek is. A Kábel SE kézilabda mérkőzéseire látogató szurkolók rendszeresen panaszkodtak, hogy elsősorban a tavaszi és őszi időszakokban a „koromfekete sereg” tagjai rendszeresen odapiszkítottak az autóikra, ráadásul a sportpályák borítása is megsínylette a madarak gyakori megszabadulását a felesleges salakanyagtól. Az iskolások önfeledt játékát is kiváltképp zavarta a varjak folyamatos és zajos „tereferéje”. A piacon pedig elsősorban közegészségügyi szempontból vált veszélyessé a tojásrakók folyamatos ott tartózkodása.

Tavaly egy lakossági csoport kezdeményezésére a fészkek eltávolítása és áthelyezése érdekében aláírásgyűjtés kezdődött, és közel nyolcszáz kézjegy gyűlt össze, amit eljuttattak az illetékesekhez, például az ÁNTSZ-hez és az önkormányzathoz. Ám a különböző szakhatósági engedélyek beszerzéséig nem lehetett érdemben lépni az ügyben. Nemrégiben megérkezett a területért felelős Bükki Nemzeti Park hozzájárulása, így a napokban megindulhatott a fészkek biztonságos és szakszerű áttelepítése. A nemzeti park munkatársai gondos feltérképezés után jelölték ki azokat a külterületi, lakóházaktól távolabb eső facsoportokat, ahol a varjak a költési időszakban a legnagyobb rendben világra hozhatják a fiókáikat, sem károgásukkal, sem életvitelükkel nem zavarva a balassagyarmati polgárokat. A hatósági engedélyek szerint a fészkek átrakását legkésőbb február végéig elvégzik a szakemberek, ha pedig utána is akadna néhány példány, amely visszavándorolna a városba, etetéssel és a madarak törvényileg megengedett zavarásával oldják meg a költöztetés kikényszerítését.

Remélhetőleg ezzel a beavatkozással a város érintett pontjain hosszú időre megoldható a „varjúmentesítés”.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése