2017. február 2., csütörtök

Tevékeny rétsági fiatalok

Három esztendővel ezelőtt, egy hirtelen jött ötletet követően néhány rétsági fiatal, Gálik Zsófia és Varga Dávid vezetésével összedugta a fejét, és létrehozták a Rétsági Fiatalok Rétságért Egyesületet. Fő céljuk az volt, hogy tegyenek a nyugat-nógrádi településért, több rendezvényt szervezzenek, ezáltal minél több helyi fiatal maradjon itt, vagy térjen vissza a településre. A szervezetet ma Keresztes Zsanett irányítja, akivel az általános iskola szomszédságában lévő cukrászdában ültünk le beszélgetni egy kellemes, napsütéses délelőttön.

- Amikor Gálik Zsófi elköltözött Rétságról, és nem tudta tovább vállalni az egyesület vezetését, engem szemelt ki utódjának, és én büszkén folytatom is az általa, általuk elkezdett munkát, aminek fő része a különböző rendezvények szervezése – kezdte mondandóját az elnök. – Ők nagyon jól rátapintottak a lényegre akkor, amikor törekedtek arra, hogy szembesítsék a fiatalokat, Rétság igenis élhető város, és élhetőbbé is tehető. Ehhez pedig az kell, hogy a feltörekvő nemzedék, beleértve a mi korosztályunkat, a kissé idősebb, harmincas éveikben járókat és a tinédzsereket is, ha akarja, meg tudja tölteni élettel a mi kis lakóhelyünket. Korábban nem voltak kifejezetten az ifjúságnak adódó lehetőségek, rendezvények, ezt a területet igyekeztünk felpezsdíteni, ami úgy érzem, egyre jobban sikerül. Mára büszkén mondhatjuk, nagyon sok helybélihez, illetve a környező falvakban élő emberekhez egyaránt eljutott a hírünk, egyre népszerűbbek az általunk szervezett események.

Ezek közül Keresztes Zsanett fel is sorol gyorsan jó párat: először az adventi gyertyagyújtáshoz kapcsolódó programokat említi. November végétől a negyedik vasárnapig minden hétvégén, az esedékes láng fellobbantásának mozzanatához egyéb műsorokat, foglalkozásokat csatlakoztattak, ilyen például az adventi koszorúk készítése, vagy szaloncukrok csomagolása közösen, gyermekek és szüleik rézvételével. Mindezt a művelődési központban tartották, az intézmény munkatársaival remek a viszonyuk, nagyszerű az együttműködés. Volt mikulásjárat, míg október végén „Tök jó napot” rendeztek, nyáron pedig a hatalmas tömeget vonzó extrém napon a „dagonyázás” lebonyolítását végezték.

- 2016-ban nagyon sok energiánkat lekötötte a Mindszenty-Pallavicini szobor felállításának szervezése, hiszen a pályáztatás egész folyamata az egyesületünkön keresztül zajlott. Ennek jótékony hatását remélem, a jövőben is érezzük majd, mert a hírek szerint a beadványokat bírálók általában megjegyzik a nyertesek neveit, így az elkövetkezőkben bízhatunk benne, hogy jutunk még ilyen módon pénzügyi forrásokhoz egyéb kezdeményezések megvalósítására – folytatta a szervezet vezetője.
Javában tervezgetik a 2017-es esztendő programjait. Felvetődött egy civil információs nap létrehozásának ötlete. A város lakói ismerjék meg az itt működő egyesületek, kulturális csoportok, egyéb hasznos tevékenységet folytató társaságok munkáját, pillantsanak bele, mivel is foglalatoskodnak ők.  E mellett a tagtoborzásra is kiválóan alkalmas egy ilyen esemény, várják is a csatlakozni vágyókat, hogy a jelenlegi szűk mag minél inkább növekedjen. Keresztes Zsanett hozzátette, a környékben számos jó példa mutatkozik a helyi összefogás erejére, elég csak Bánkot említeni, tehát nem különösebb ördöngösség az ifjúság összekovácsolása. Szeretnék továbbá „hamvaiból feltámasztani” a korábban hagyományokkal bíró lovas napot, illetve a vöröskereszt helyi szervezetével karöltve retro-véradást is tartanak majd, sörrel, virslivel. Hasonlóképpen kellemes kikapcsolódást ígér az apróbb nemzedék számára a KRESZ-parkban rendezendő gyermeknapi mulatság. Persze mindezek megvalósítása anyagi források függvénye.
- Az a lényeg, hogy lássák a rétságiak, értük vagyunk, értéket közvetítünk feléjük, és minden negyedévben legalább egy hasznos programot kínálunk számukra, ami azon kívül, hogy szórakoztat, oktató-nevelő jellegű is. Így minél több embert mozgósíthatunk, és talán elindul a fiatalok nagyobb mértékű visszaáramlása Rétságra – fejezte be gondolatait az elnök.
Hegedűs Henrik
Fotó: Girasek Károly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése