2017. február 2., csütörtök

Kanadai magyar hangok A Legbátrabb Városról

Érdekes műsorra hívták fel a figyelmemet a közelmúltban. Az Ottawai Magyar Rádióban ékes anyanyelvünkön emlékeztek meg január 29-ről, Civitas Fortissima Napjáról. Mint kiderült, nem véletlenül: az adás szerkesztője, Petényi Judit ugyanis balassagyarmati származású.

A műsorban több olyan személyes élmény is elhangzott, ami hamisítatlanul jelezte, hogy messzi földre szakadt honfitársunk ma is milyen szeretettel emlékszik a felnevelő szülőhelyre, és többször is Szabó Lőrincet idézve „Tündérvárosnak” nevezte az Ipoly-parti települést. A modern technika, így az internet áldásainak köszönhetően érdeklődtünk Petényi Juditnál a mély kötődéseiről.
- Kétszer jöttem ki Kanadába, először a nyolcvanas évek közepén, de akkor hazahúzott a szívem – mondta a szerkesztő-riporter. – Itthon, a kilencvenes évek elején nagy remények éltek bennem, tanárként dolgoztam, neveltem a gyermekeimet a szülővárosomban, de a számítások nem váltak be, az illúzióim elszálltak, ezért inkább ismét Kanadát választottam: 2001 óta élek itt újra a családommal. Természetesen a felnevelő közeget nem felejtettem el, aki ismer, tudja rólam, hogy Balassagyarmat és lakói örökké a szívem csücskében maradnak.  Mindig megkapom a Balassagyarmatért Baráti Kör e-mail hírlevelét, a világhálón naprakész vagyok a város rezdüléseivel kapcsolatban és a családtagjaimon, barátaimon keresztül is folyamatosan tájékozódom.

Petényi Judit hozzátette, az Ottawai Magyar Ház vezetőjének felkérésére vállalta el a rádiós szerkesztői munkát, amit menet közben nagyon megszeretett. Azóta sikerült újabb munkatársakat toborozniuk, bővítették a műsorkínálatot, segíti a munkát két neves, magyar származású személyiség, Christopher Adam egyetemi tanár és Kertész Ákos író is. A lényeg, amint hangsúlyozza, hogy rendszeresen és frissen számoljanak be a fontosabb dolgokról, immár nem csak a mintegy kétezer fős kanadai magyar szórványnak, hanem adásaikat az internet révén az egész világon hallgatják, kedvező visszajelzéseket kaptak Új-Zélandról, Ausztráliából, illetve természetesen Magyarországról is.
- Célunk az, hogy ne csak száz öreg magyar hallgassa a mi rádiónkat, hanem sok ezren, kortól, nemtől, nyelvtudástól függetlenül. Ebbe a folyamatba szervesen illeszkedett be az a néhány perc is, amelybe szándékoltan személyes élményeket vegyítettem a Legbátrabb Városról, és boldogsággal tölt el, hogy ilyen jó visszhangja volt a Civitas Fortissimáról szóló résznek. A rádió honlapján egy külön aloldalt is nyitottam, amiben minden érdeklődőnek bemutatom ezt a csodálatos, Ipoly-parti gyöngyszemet – fejezte be gondolatait a juharleveles országban élő és dolgozó balassagyarmati származású lokálpatrióta hölgy
Az adás linkje: https://soundcloud.com/ottawaimagyarradio/ottawai-magyar-radio-2017-jan-29
(hegedűs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése