2017. február 28., kedd

Maskarás téltemetés szalmabábu-égetéssel

Furcsa csoportosulás keltette fel a szombat délutáni szikrázó napsütésben a Rétságon keresztülhajtó autósok figyelmét. A benzinkút szomszédságában különféle maskarába bújt emberek, gyermekek és felnőttek gyülekeztek, hogy a helyi Kereplő néptáncegyüttes szervezésében látványos, vidám-zajos felvonulással űzzék el a telet és búcsúztassák a farsangi időszakot.

Szólt is nagy zajjal a méretes kereplő! Néhány perccel fél kettő előtt rekedt rikácsolással tudatta a környékbeliekkel, sőt, a település egész népességével, hogy kezdődik a mulatság. Eme „sportos” hangszernek rögvest társa is akadt: kopaszodó férfiú verte bőszen a jókora dobot, míg két juhász-bundás „fickó” furulyával és dudával igyekezett gondoskodni a jó hangulatról, miközben busó-álarcos társuk a gyerekeket vonta be a közös énekbe. Amikor aztán minden résztvevő befutott, kiadatott a jelszó és indult a felvonulás.

Nyíltak a szomszédos házak ablakai, a rétsági lakosok kigyalogoltak az utcasarkokra, hogy maguk is személyesen megszemlélhessék, micsoda menet vonul végig a főutcán, egészen a művelődési központ melletti nagyparkolóig. A sorban ott haladt az ostorosok „hadinépe”, széles kalapos, bajszos bojtár keresgélt elemózsia után díszes hímzett-batyujában, de láthattunk vadnyugati hatást keltő cowboyokat, és sok civil is gyalogolt a mintegy százfős tömegben.
A nagyparkolóban tágas kört alkotott a színes gyülekezet, és középre került a kivégzésre szánt szalmabábu. Elsőként szép szóval próbálták távozásra, vagy összeroskadásra rábírni a telet jelképező alakot, de ez nem volt hatásos. Nosza, földre kell teperni az áldozati „kiszét”, úgy biztos végleg kileheli a lelkét. Gyufa villant a kézben, és a bábu tüzet fogott. Az élénk szélben viszonylag magasra törtek a vöröslő lángnyelvek, és a szó eredeti és átvitt értelmében is vége lett a didergésnek, a fiatalok hatalmas kurjongatások, zengő énekszó kíséretében búcsúztak el az egyre inkább porrá omló és korommá foszló figurától. Az ártó szellemek távoztak, hogy átvegye a főszerepet a nyíló kikelet, a tavasz.

Miközben az utolsó maradványokat is felkapta a szellő, a szervezők a téren forró teával és zsíros kenyérrel kínálták a vendégeket, aztán néhány perc múlva már a művelődési központ színháztermében és aulájában folytatódott a téltemető karnevál.
Itt a házigazdák nevében Simon Katalin, a Kereplő néptáncosainak művészeti vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a terepet Fabók Mariann bábművésznek. Pár pillanat múlva mintha csak egy középkori vásári forgatagba csöppentünk volna. A paraván mögül közismert piros sipkájában és ruhájában Vitéz László bukkant elő, hogy könyörtelenül ellássa az ördög baját. Ezúttal csinos-cserfes segítőtársa is akadt. Ugyan a Kemény Henrik-féle régi változatban a főhős még egyedül bánik el a gonosszal, az új módi szerint a talpraesett Vas Juliska támogatja erős-furfangos szerelmét a palacsintasütős ütlegelésben. A mese természetesen óriási sikert aratott, csak úgy zengett a gyerekek harsány kacagásától és vastapsától az egész terem.

A műsor-sorozat harmadik felvonására, a jelmezes bemutatókat követően az aulába hívták a farsangi sereget. A népzenészek – Ladányi Ferenc, Keresztes Nagy Árpád és Walch Márton – szolgáltatták az aláfestő muzsikát, és megindult a táncház. A maskarás fiatalok nagy kört alkottak, így ropták, egymás kezét fogva. Némi játék is színezte a késő délutánba nyúló programokat. A felfűzött farsangi fánkot mindenfajta kézmozdulat nélkül, csupán a száj és a fogak ügyes használatával kellett a vastag zsinegről falatról-falatra elmajszolgatni. Persze a nyertes jutalma sem maradt el.
A vidám téltemetés közös énekléssel, újabb tánccal és tombolasorsolással zárult.

H.H.
Fotó: Girasek Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése