2017. február 1., szerda

Az a fránya kettes út

Lám, jön megint egy kis hó (no jó, nagyobb, elvégre mostanság a hét-nyolc centis lepel is komoly mennyiségnek számít) és máris káosz keletkezik a szendehelyi szerpentinen. Elakadt kamion, keresztbe fordult teherautó, árokba csúszott pótos szerelvény, torlódás a köbön. Igen, errefelé ez télen, ha nem is mindennapos, de megszokott látvány. A közlekedési anomália ezen a délnyugat-nógrádi vidéken olyan gyakori, mint tavasszal a pacsirtaszó.
Nem csak a sofőrök bosszankodnak, bábeli nyelv-zűrzavarban hangzanak fel a különféle szitokszavak, hanem a környékbeliek is morgolódnak. „Bezzeg, ha megépült volna már az M2-es pálya Parassapusztáig, egyből elszállna minden ilyen gondunk” – mondja haragosan az a katalinpusztai néni, akihez egy pohár teáért is becsöngetnek olykor a hosszú kocsisor utasai. Régen várnak már ők a megváltásra, mindhiába.
Képünk illusztráció

Nem is olyan régen kezembe került lapelődünk, a Nógrád egy 1970-es években megjelent száma. Már abban is cikk szól arról, hogy a lengyel tengerpartot a görög Szaloniki városáig összekötő nemzetközi autópálya tervei javában készülnek, és egy szakasz épp e nyugat-nógrádi övezetet érintené. Ez máig csak álom maradt, holott eltelt lassan fél évszázad. Pedig mindig előkerül a téma, a 2-es út fejlesztése. Hol települési polgármesterek hívnak össze fórumokat, máskor lakossági aláírásokkal teli beadványok készülnek. Ötletek persze ma is vannak: ám nagyban azon zajlik a vita, hol is haladjon ez a mintegy negyven kilométeres szakasz Váctól a szlovák államhatárig. Legyen-e alagút, s ha igen mennyi és milyen hosszan, a Naszály csúcsát keletről, avagy nyugatról kerüljék ki, milyen mértékben távolodjanak el a lakott településektől – több változat is megfogalmazódott, de egyelőre egy sem tűnik tökéletesnek, legalábbis mindegyikkel kapcsolatban akad kifogás.
Félő, sokáig tat még a polemizálás, a nagy agytornásztatás, addig meg viseljük el a körülményeket. Barátkozzanak meg a szendehelyiek, rétságiak, nagyorosziak a városon-községen átrobogó gépóriásokkal, a kaptatókon elakadt járművekkel, ezzel az egész, már-már balkáni állapotokat tükröző magyar valósággal.

H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése