2017. február 28., kedd

Közlekedési tervek és a laktanya további hasznosítása a középpontban

Komoly elképzeléseket fogalmazott meg 2017-re Rétság önkormányzata. Amennyiben sikeresek lesznek a pályázatok, jelentős beruházások valósulhatnak meg a nyugat-nógrádi kisvárosban. A tavalyi év eredményeiről és az idei tervekről Hegedűs Ferenc polgármesterrel beszélgettünk.

Egy hideg februári napon, közvetlenül a hivatali idő lejártát megelőzően ültünk le tereferélni a polgármesteri irodában. Az ablakból remek kitekintés nyílik a városra, elsősorban a települést keresztülszelő 2-es főút forgalmára.
- Továbbra is ez a legégetőbb, a legsürgősebben orvosolandó gondunk – kezdte mondandóját Hegedűs Ferenc. – Minden egyes órában tucatnyi kamion, teherautó robog át a városközponton, szó szerint beleremegnek a falak, a lakosság pedig ugyan megszokta már, de igen nehezen tűri a hatalmas zajt. Sajnos régóta hiába várjuk a 2/A autóút meghosszabbítását a szlovák országhatárig, zökkenőkkel halad az ügy. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy gyors, viszonylag egyszerűbben kivitelezhető megoldáshoz nyúlunk. Kezdeményezzük a nőtincsi elágazótól a bánki körforgalomig tartó elkerülő, mintegy tíz kilométeres szakasz megépítését. E tekintetben bírjuk Balla Mihály országgyűlési képviselő támogatását, aki megígérte, a tőle telhető minden eszközzel igyekszik majd az illetékesek előtt is képviselni az érdekeinket. Őszintén remélem, erre a fontos célra hamarosan megtalálják a szükséges forrásokat, és rövid időn belül megkezdődhetnek a munkálatok, ami nagy enyhülést és biztonságérzetet jelentene városunk lakosságának.

Miután így „in medias res” módon a téma kellős közepébe vágtunk, kicsit visszatekintettünk az elmúlt év már elvégzett és befejezett feladataira.
- 2016-ban több vívmánnyal gazdagodtunk – folytatta a polgármester. –Az egykori laktanya területén található, néhány éve átadott járóbeteg-ellátó központ újabb fejlesztéssel lett gazdagabb, 70 millió forintos költséggel a fűtési rendszerét alakítottuk át. Az intézmény könnyebb megközelíthetősége érdekében a Hunyadi és Bem utcákban két hidat felújítottunk. Hasonlóképpen szerencsés lenne, ha az új autóbusz-fordulótól a rendelőkig egy helyi mikrobusz-járat közlekedne, ennek pénzügyi feltételeit igyekszünk majd előteremteni, mivel manapság az idősebb betegek a meredek emelkedőkön igen nehezen jutnak el a dombtetőn lévő egészségügyi központig. Ezen kívül több utcában végeztünk teljes egészében önerőből, nagyságrendileg 35 millió forintból aszfaltozást, az útfelületek javítását, karbantartását, többek között a pusztaszántói településrészre vezető úton is. Rendbe tettük a Nyárfa utcai parkoló területét, a Petőfi utcában vízelfolyó árkokat alakítottunk ki, felújítottuk a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola rétsági kihelyezett tagozatának tornatermét közel 10 milliós értékben. A művelődési központban is komoly munkák zajlottak: megújult a mozigépház, korszerűsítettük a vizesblokkokat, oktatótermeket létesítettünk.

A város vezetője hozzátette, október végén nagy ünnepség keretében avatták fel a Mindszenty-Pallavicini emlékművet, amihez a közeljövőben a 2-es útról egy gyalogos bekötő szakaszt építenek.Az emlékmű megvalósításában a Rétsági Fiatalok Rétságért Egyesület nagy szerepet játszott, pályázattal nyertek 20 millió forintot. Büszkén említi, hogy igen gazdag kulturális – és sportesemény kínálattal szolgálhatnak az itt élőknek és a vendégeknek, ezek közül kiemelkedik a rendkívül népszerű extrém nap és a ládaderby, valamint a decemberi Mikulásjárat, amelynek szervezésében és lebonyolításában a helyi civil egyesületek jeleskednek, a Jobbágyi, Balla, Röffler és Varga családok irányításával, és ötven év után sikerült korcsolyapályával is kedveskedniük a téli szórakozás szerelmeseinek. Hegedűs Ferenc köszönetet mondott még a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőinek is, hogy a városi kapitányság hosszú idő óta rendkívül leromlott állagú épületét ilyen szépen felújították.
- Több, jelentős beruházás megvalósítására adtunk be a közelmúltban pályázatokat, amelyek elbírálását folyamatosan várjuk – tért ki a 2017-es elképzelésekre a polgármester. –Ezek közül a legfontosabb a bölcsőde megépítése. Már a helyét is kijelöltük, az óvodával szemközti üres telken. Bízom benne, hogy a mintegy 260 millió forintos fejlesztés ügyében kedvező döntés születik. A helyi közlekedési feltételek javítása érdekében a város északi részén, a főút mindkét oldalán egy-egy buszöblöt alakítunk ki, az északnyugati városrészben élő embereknek ez már legalább tizenöt éves kívánsága. Ehhez kapcsolódna majd a szoboregyütteshez vezető, fentebb már említett bekötőút. A Takarék utca bejáratánál feltétlenül szükséges a parkolóhelyek bővítése, és öt kilométer hosszan kerékpársáv kialakítására is pályáztunk. A laktanya területén elengedhetetlen a romos épületek eltakarítása, illetve a jobb állapotúak barnamezős beruházás keretében történő hasznosítása. A legénységi épület például tökéletesen alkalmas lenne egy rehabilitációs központ céljaira. A volt laktanya területén építünk egy szabadtéri színpadot is nézőtérrel, tervezzük sportcentrum kialakítását, és egy új mentőállomás megvalósításának lehetősége is adott. Tervezünk még parkosításokat, valamint a buszforduló szomszédságában egy minden igényt kielégítő piactér létesítését. A váci egyházmegyével közösen a katolikus templomban és környezetében is várhatóak fejlesztések. Nagy vágyunk egy tanuszoda építése, remélem, ennek előkészítése legkésőbb 2018-ban megkezdődhet.Pályáztunk még kültéri sportpark létesítésére, a pozitív elbírálásban reménykedünk. Az elmúlt év során önkormányzatunk tulajdonába került egy 32 hektáros terület, melyen az új lakótelkek kialakítása már elindult.
Miközben az elfogyasztott kávé után búcsúztunk és indulni készültünk, Hegedűs Ferencnek hirtelen eszébe jutott még valami. A polgármesteri hivatal hátsó bejáratához invitált. Kiléptünk az udvarra, és máris mutatott a környezetre: a télen havas-sáros, nyáron poros parkoló mindenképpen szilárd burkolatot igényel. Ez is szorosan hozzátartozik egy huszonegyedik századi modern magyarországi kisváros komfortos képéhez – zárta szavait a rétsági polgármester.

Hegedűs Henrik

1 megjegyzés: