2017. február 8., szerda

Legbátrabbak élénk kapcsolatai

Civitas Fortissima ünnepi rendezvénysorozatának évek óta állandó vendége Kercaszomor küldöttsége. A dunántúli község hasonlóan példás szerepet tölt be hazánk történelmében: míg Balassagyarmat A Legbátrabb Város, a nyugati határszél mellett fekvő település közössége méltán kapta meg a „Communitas Fortissima”, azaz A Legbátrabb Falu címet.

Magyarország igazi ékességeként számon tartott tájegysége terül el itt, amit az idősebb nógrádi nemzedék – ha csak nem szolgált arrafelé sorkatonaként – főként Moldova György dokumentumregényéből, Az Őrség panasza című könyv lapjairól ismerhet. Ennek a gyönyörű természeti értékekben dúskáló vidéknek a délnyugati szegletében, alig pár lépésnyire a szlovén államhatártól található Kercaszomor. A Legbátrabb Falu. Kapornaky Sándor polgármestert a Civitas Fortissima napot követő állófogadáson kértük meg arra, mutassa be nekünk közelebbről szülőföldjét.
- Mi hasonló utat jártunk be a történelemben, mint Balassagyarmat, noha mi kétszer ünneplünk. Először a „felkelés napja” jött el, amikor a községünket már közel egy éve megszállás alatt tartó szerb-horvát-szlovén királyi alakulatokat 1920. augusztus elsején a lakosság, a Rankay József hadnagy vezette helyőrségi katonák segítségével, fegyverrel űzte ki a faluból. Ez a szabadság nem tartott sajnos sokáig, mert a szerbek visszajöttek, és a felkelésben részt vevők egy részét bebörtönözték, míg sokan a megtorlástól félve elmenekültek Kercaszomorról. Második ünnepünk, a „hazatérés napja” a soproniéhoz hasonló történet. A nemzetközi határmegállapító bizottság döntése értelmében, tekintettel az itteniek hősies helytállására, 1922. február 9-én visszatérhettünk a megcsonkított anyaország kebelébe – idézte a múltat a polgármester.

Kapornaky Sándor hozzátette, 1923-tól a második világháború végéig minden évben, mindkét jeles napon ünnepségeket tartottak, de 1945 után a hatalom megtiltotta a hazafias megemlékezéseket, még beszélni sem volt ildomos az elődök tetteiről, és csak a rendszerváltás hozott ismét szebb napokat Kercaszomorra. A hazatérés kilencvenedik évfordulója, 2002 óta azonban ismét rendszeresek a tisztelgő rendezvények.
- A Legbátrabb Falu címének is sajátos története van – folytatta a testvértelepülés első embere. – Amikor 2005-ben a szocialista többségű parlament törvénybe iktatta Balassagyarmat „Civitas Fortissima” címét, a mi körzetünk MDF-es ellenzéki országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt (a mai földművelésügyi államtitkár) szintén megfogalmazott egy javaslatot Kercaszomor hasonló jellegű hivatalos elismerésére, de akkor, a kormánypárti többség ezt elutasította, érdekes módon, akkor még a Fidesz is tartózkodott. Néhány esztendőt várnunk kellett, mígnem 2008-ban egy önálló indítvány keretében már átmentünk a „rostán” és megkaptuk a „Communitas Fortissima” megtisztelő címet.
Kapornaky Sándor

A két település kapcsolatai lényegében innen kezdődnek. Medvácz Lajos kezdeményezte mindezt, a balassagyarmati polgármester kereste meg a kercaszomoriakat, hogy a két „legbátrabb” magyarországi közösség jóban-rosszban tartson össze. Azóta az őrségiek küldöttsége január 29-én, minden évben ellátogat az Ipoly-partjára, miként a nógrádi város delegációja is rendszeres vendég a nyugati határszél kellemes fekvésű falujában.
- Mivel is ajánlhatom a nógrádiaknak a mi vidékünket? Elsősorban azzal, hogy hasonlóképpen dimbes-dombos, aprófalvas a táj, mint északon, tehát nem lesz idegen a környezet a hozzánk érkezőknek. Itt is közel a határ, és a szlovéniai magyarság a gondok-bajok ellenére olyan hűen őrzi a nemzeti értékeket, mint a felvidékiek. Egyre fejlődik a turisztikánk, kiváló kirándulási lehetőségek adódnak a környéken, az Őrség hagyományápoló mikrovilága pedig szintén lenyűgöző, mint a palócoké. Ha meglátogatnak bennünket,nálunk és a határon túli magyar falvakban egyaránt pompás helyi ételkülönlegességekkel szolgálhatunk, többek között tökmagolajos készítményekkel, finom mézeskalácsos süteményekkel, ízletes sajtokkal – fejezte be gondolatait Kapornaky Sándor.
Hegedűs Henrik
Fotó: kercaszomor.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése