2017. február 2., csütörtök

Ellenzéki székből az idei év

Balassagyarmat önkormányzatának képviselő-testületében jelenleg három ellenzéki városatya tevékenykedik. Bár jelentős kisebbségben vannak a kormánypárti helyi politikusokkal szemben, mégis igen aktívan szólalnak fel a különböző témákkal kapcsoltban, sőt, önálló indítványaikat nem egy esetben az egész testület megszavazta. Őket kérdeztük, milyen várakozásokkal tekintenek 2017 elé, és munkájuk során az idei esztendőben milyen célkitűzéseket fogalmaztak meg.

Dobrocsi Lénárd (Jobbik): A főtér-rekonstrukció garanciális javításainak áttekintését, és egyéb beruházások kivitelezésének a vizsgálatát elengedhetetlennek tartom, azzal a határozott szándékkal, hogy minden hibára derüljön fény, és az esetleges felelősséget is állapítsák meg. Tovább folytatom lobbimat a nyugat-nógrádi vasút életben tartásáért és fejlesztéséért, ebben remélem, már az idén eredményeket érhetünk el, hamarosan megkeresem majd az érintett szakaszokon található települések vezetőit. Lehetőséget kell biztosítani a nemzetközi forgalom növekedéséhez is, amelynek révén új munkahelyek létesülhetnek, ellentétben az elmúlt évtized pusztulásával. Ugyancsak fontos feladatomnak tartom, hogy a „Hatékony közigazgatás” néven napjainkban bevezetett úgynevezett „ASP rendszer” hatásait nyílt fórumokon vizsgáljuk meg, az újabb centralizálás Balassagyarmatra gyakorolt hatásai mellett, előtérbe helyezve annak elemzését, hogy ez milyen következményekkel jár a polgármesteri hivatal leterheltségére.

Lombos István (Magyar Szocialista Párt): Régi „becsípődésem” az oktatási intézmények önkormányzattól való elvétele. Az oktatási és gazdálkodási önállóság megszüntetése, a pedagógus-egyéniség kibontakoztatásának ellehetetlenítése, a diákok leterheltsége, a tankötelezettség 16 évre szállítása számomra elfogadhatatlan. Szoktam mondani: néhány éve az önkormányzati testület és a város vezetői nem szólhatnak bele, ki legyen az intézmény vezetője. Mostantól abba sem, hogy ki legyen a takarítónő. A középiskoláinkon az olvasható, hogy Salgótarjáni Szakképzési Centrum?! Ez nekem nonszensz, és megmagyarázhatatlan. De itt van a városháza mögötti egykori autóbusz-állomás témája. Halaszthatatlan, hogy végleges megoldást találjunk a hosszú távú hasznosítására, ugyanúgy az Egészségház mögötti parkoló végleges rendezése is sürgető. Kőtömbök helyett jelzett-festett parkolóhelyek szükségesek, és az itt zajló közlekedést egyirányúsítani kell, mert a Deák Ferenc utca felől nagy a balesetveszély. Bízom továbbá abban, hogy a hamarosan megvitatásra váró 2017-es városi költségvetésben nagyobb hangsúlyt kap a szociális fejezet, valamint mindent megteszek azért, hogy az idegenrendészeti szállót megszüntessék Balassagyarmaton.

Szedlák Sándor (Demokratikus Koalíció): 2017-ben úgy tűnik, nagy pénzosztás várható, mert az Orbán-kormány úgy döntött, idén három évre szóló európai uniós támogatást szór szét az arra kiválasztottak között. Tudtommal a jelenlegi finanszírozási rendszer 2020-ig szól, de a források sorsáról már most határoznak, és az elmúlt hat esztendő tapasztalatából ítélve felmerül a gyanú, nem kockáztatják a rokonok és a haverok milliárdjait. Feladatomnak tekintem 2017-ben, hogy felvilágosítsam a város lakosságát, ne egyék meg a „minden jó, minden rendben van” dumát, hanem gondolkozzanak végre.  Ennek fényében érdeklődéssel várom a februári képviselő-testületi ülést, amikor a 2017-es költségvetésről tárgyalunk. A Balassagyarmatot érintő konkrétumokról ezután lehet beszélni.
Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése