2017. március 1., szerda

Péntekre várható Báró érkezése

Most már valóban „élesíthetik” fotós fegyvereiket a gólyamadarak nógrádi kedvelői. Ha minden jól alakul, pénteken újra őrhalmi fészkében köszönthetjük a tavasz hírnökét, derék Bárót.

Az idős hím állatról sokáig Törökországból érkezett jelzés. Egy Isztambultól néhány kilométerrel északra fekvő területen több mint egy héten keresztül olyan remekül érezte magát, hogy mozdulni sem akart innen. Persze, ott volt a közelben egy szeméttelep, amelynek készleteiből bőven megtölthette bendőjét. De végül beigazolódott a mondás, és hazahúzta a szíve. Nemsokára ismét szárnyra kelt és a tengerparttal párhuzamosan haladva hamarosan már a görögök földjén keresett átmeneti pihenőhelyet. Innen kisvártatva északra fordult, és következő „szállását” a dél-bulgária Plovdiv városától északkeletre találta meg.


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján ma megjelent közlés szerint március első napján a jeladó már szerb területen, Bor városától délre mutatta őt, vagyis egyetlen nap alatt jó háromszázötven kilométert tett meg. Ez főleg az időjárási viszonyoknak köszönhető. Az erős hátszélben remek tempóban szelhette a levegőt, és most már légvonalban csak mintegy félezer kilométerre jár. Ami azt jelenti, ha ismét pompás légáramlatokat kap el, legkevesebb két nap, és eljut Magyarországra. Aki tehát élénken érdeklődik Báró érkezése után, most már gyakrabban tekintsen az interneten a gólya bekamerázott őrhalmi fészkére, vagy pillantson fel a József Attila Általános Iskola kéményére, mert bizony pénteken remélhetőleg újra hallhatjuk a kelepelését.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése