2017. március 16., csütörtök

Gyermekek a Pilvaxban


Hagyományteremtő szándékkal rendhagyó diák-délután szerveztek hétfőn a szügyi Madách Imre Általános Iskolában, tisztelegve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemisége, híres alakjai előtt.

Az egyik földszinti osztályteremben alakították ki a pedagógusok az alkalmi Pilvax kávéházat. A terített asztalokon sorakoztak a különféle fantázianevekre keresztelt édes – és sós sütemények. Kossuth-kiflik, Gábor Áron kókuszból készült ágyúgolyói, az egyetemisták kedvence. Ottjártunkkor egy alsós osztály tanulói léptek be – őket a tanító néni rövid történelmi ismertetővel köszöntötte, elmondva, mi is zajlott azon a március tizenötödikei esős napon a pesti utcákon. A háttérben, a vetítővásznon közben folyamatosan cserélődő képeken idéződött fel az eseménysor, az eredeti Pilvax, a tömeg a múzeumnál és Landererék nyomdájánál. Az egyik sarokban a csesztvei Madách emlékházból erre a napra kikölcsönzött korabeli férfi és női viseleteket csodálhattak meg a gyerekek. A falon olvashatták a kifüggesztett 12 pontot, valamint két régi kiáltvány szövegét is.

Amint a szóbeli múltidézés befejeződött, következhetett az ízes lakoma. A nebulókat a felsősök pincér-csapata szolgálta ki. Mindenki három édes süteményt és egy sós fajtát kapott, illetve piros, fehér és zöld színű üdítőital közül választhatott, amiért Kossuth-bankó játék-papírpénzzel „fizettek”.
A felsősök számára a Palóc Múzeum munkatársa, Steinmacher Kornélia közreműködésével vetélkedőt szerveztek. A feladatok között akadt komolyabb és mókásabb típus is. Kiegészítették a 12 pont hiányzó részleteit, a forradalom híres személyiségeit ismerték fel képről, valamint különböző adatok, tények alapján kellett rájönniük a szabadságharc egy-egy alakjának a kilétére.
A Madách Imre Általános Iskola az ünnep alkalmából egy alkalmi diáklapot is kiadott, benne sok-sok értékes információval, viccekkel, rejtvénnyel, receptekkel.
Az intézmény hivatalos március 15-i ünnepségét kedden tartották, és a tanulók a község temetőjében nyugvó egykori honvédtiszt, Fáy Albert sírjára is virágokat helyeztek.

H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése