2017. március 2., csütörtök

Civilek építettek utat a Nyírjesben

Elszomorító állapotok uralkodnak mostanában Balassagyarmat kedvelt üdülőövezetének távolabbi részein, ott, ahol több család is életvitelszerűen lakik. Az emberek a közelmúltban megelégelték, hogy az előbb jeges-havas, majd rendkívül sáros utakon nagyon nehezen juthatnak el otthonaikba, ezért civil kezdeményezés nyomán maguk ragadtak lapátot, és igyekeztek enyhíteni a gondokon, néhány köbméter építési zúzott törmeléket szétterítve az érintett szakaszokon.

Az elmúlt másfél évtizedben egyre többen választották állandó lakhelyül a Balassagyarmat-Nyírjesben található vadregényes környezetet. Ki csak a nyaralóját alakította át némi téliesítéssel, mások teljesen új házakat húztak fel. Nem csupán az üdülőövezetbe menő aszfaltozott út két oldalán építkeztek, hanem távolabbi területekre, például a legnagyobb tó gátja mögött fekvő, az Ipolyszögi Égerláphoz és az újkóvári településrészhez közel eső telkekre költöztek. Tavasztól őszig igazi idill jellemzi az itteni életet, madárcsicsergéstől hangos a környék, de ez jelenti egyben a legjelentősebb zajforrást is. A csend, a nyugalom több családot csábított ide ki.
Ám a mostani tél igencsak megviselte az itt élő embereket. Előbb a lehullott nagy mennyiségű hó nehezítette, és néhány hétre teljesen ellehetetlenítette a normális közlekedést, az olvadást követően pedig a bokáig érő, sőt néhol lábszárközépig süppedő sár miatt bosszankodtak, ráadásul elakadtak a járművek. A lakók így kénytelen-kelletlen a legnagyobb tó túloldalán lévő büfénél parkoltatták gépkocsijukat, és több száz métert gyalogolva jutottak el otthonaikhoz. Az áldatlan állapotokat elunva nemrégiben a civilek maguk léptek a tettek mezejére.
- Tavaly szinte egész évben járhatatlanok voltak a földutak, de igazából egy-másfél hónapja tornyosultak fel a gondok – számolt be a részletekről Molnár Melinda, az önkéntes útépítés egyik ötletgazdája, szervezője, aki társaival együtt ősszel hozta létre az „Összefogás az élhetőbb Nyírjesért” nevű internetes csoportot a legnépszerűbb közösségi oldalon. – Nyáron, a városi ivóvízhálózat korszerűsítésének beruházása ezt a területet is érintette, a vezetékcsere során teljesen feldúlták a korábban jó állagú, Újkóvárról jövő bekötőszakaszt, amivel egyszerűbben elérhető a 22-es út, így Balassagyarmat is. Emiatt felszínre került egy agyagos réteg, ami csapadékos idő esetén teljesen járhatatlanná vált.  Időközben az áramszolgáltató is javítási, karbantartási munkálatokat végzett a környéken, a nagy gépek mély nyomokat hagytak, amelyek tartósan megmaradtak. Erre jött még a hó, majd az olvadás után a sár, így nem csoda, ha napi szinten több autó akadt el errefelé, én magam három órán keresztül ástam ki harmadmagammal a kocsit a méretes sárból.

A hölgy hozzátette, úgy emlékszik, mintegy nyolc évvel ezelőtt az önkormányzat összehívta az itteni telektulajdonosokat, ezen a tanácskozáson elhangzott egy ígéret, miszerint a vágóhíd mögötti telken lévő betont összezúzzák, majd leterítik Újkóvár felől, így zökkenőmentesebbé válik a közlekedés. De ez is csak terv maradt, máig várnak, hogy az elszomorító körülmények érdemben változzanak.
- Január óta szenvedünk leginkább – folytatta Molnár Melinda. – Legalább tíz éve nem fordult elő ilyen súlyos helyzet, hogy járművel nem tudjuk megközelíteni az otthonainkat, és ahhoz is gumicsizmát kell húzni, hogy gyalogosan járjunk. Azt tudni kell, hogy egy beteg férfi is él itt kinn, akihez még a mentő sem jut ki, sőt, még a tűzoltók is csak terepjáróval értek ide, amikor egy kidőlt fa leszakította a villanyvezetéket. Joggal merül fel a kérdés: mi történik, ha nagyobb baj következik be? Hogyan érnek el bennünket, ha komolyabb és gyors segítségre szorulunk? Nem láttunk más megoldást, mint magunk szerveződünk, ha szélesebb összefogást alakítunk ki a lakók között, talán javulnak az állapotok, ezért is hoztuk létre nemrégiben az internetes csoportot, amihez nagyon sokan csatlakoztak, igaz, többnyire csak biztató és támogató szavakkal. Február végére végképp elfogyott a türelmünk, és az önkormányzat által ősszel kihozatott, három teherautónyi építési törmeléket mi, civilek kezdtük el szétteríteni. Egy szombati napon hajtottuk végre az akciót, de sajnos csak heten maradtunk a munkákra, köztük az egyik városi testületi tag, Dobrocsi Lénárd. Nem tudom, milyen eredménnyel jár majd ez az önkéntes tevékenységünk, de ezzel is szeretnénk felhívni az önkormányzat figyelmét, hogy nem pusztán elvárjuk, hogy javítsák az életkörülményeinket, és több figyelem jusson erre a peremterületre is, hanem mi, személyesen is hajlandóak vagyunk tenni azért, hogy előbbre jussunk. és minden itt lakónak emberi, élhető feltételeket biztosítsunk, ezáltal tehermentesítsük a Nyírjes kirándulók által inkább látogatott részeit. Bízom az összefogás erejében!
Természetesen megkerestük a balassagyarmati városvezetést is, ahol Csach Gábor alpolgármester válaszolt a kérdésünkre.
- A civilek februári akciója előtt még december elején az önkormányzat több szakaszon javított a nyírjesi földutak állapotán, és ezt a munkát folytatni fogja idén is. Ezt a feladatot nyilvánvalóan segíti bármely önkéntes kezdeményezés, amit igen örvendetesnek tartunk, és ez az egyik erőssége Balassagyarmatnak, hogy az itt élő polgárok nem másokra mutogatnak, hanem besegítenek a közös ügyekbe. Az önkormányzat természetesen folyamatosan igyekszik karban tartani a külterületeken is az üdülő- és mezőgazdasági területek állapotát. Az elmúlt években felhalmozódott építési törmeléket feldarálásuk után hasonlóan a korábbi esztendők gyakorlatához, a lakóövezetek után a külterületen is a földutak stabilizálására fordítja majd a város – hangzott el a tájékoztatás.

Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése