2017. március 7., kedd

Kerékpár kormányán egyensúlyoztak

A magyarok mellett szlovákiai és ukrajnai résztvevőkkel rendezték meg Romhányban a hagyományos tavasznyitó, immár tizenkilencedik alkalommal megtartott Rákóczi Kupa nemzetközi művészi teremkerékpár versenyt.

Első pillantásra hirtelen nem tudjuk megmondani, hová is soroljuk be a művészi teremkerékpárt. Vajon sport-e, és milyen mértékben? Avagy művészet, ahogy a nevében is foglaltatik. Netán cirkuszi produkció? Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy mindhárom. Valóban macskaügyességgel mozognak ezek a fiatalok a speciális kerékpárokon. Holmi civil bringázó aligha próbálkozna meg azzal, hogy a nyeregre-vázra ráállva egyensúlyozzon, mindezt természetesen gurulás közben, esetleg a torna gyűrűgyakorlataiból ismert ülőtartást mutassa be a kormányon, sőt, akad, aki még kézenállásra is képes. Minden kétséget kizáróan bravúrosak ezek a végrehajtott elemek. Nem véletlenül kapott a közelmúltban ez a „műfaj” egy igen találó jelzőt: jégtánc szárazon. Az ember szeme csak ámul, hogy ezek a gyerekek milyen hajmeresztő mozdulatokra képesek.

Kovács Balázst, a romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola testnevelő tanárát, a művészi teremkerékpáros csoport edzőjét, szakmai vezetőjét két gyakorlat között szólítottuk meg. Elmondta, hosszú évek kitartó munkájával lehet erre a szintre eljutni, és mondatai alátámasztásaként egy kis füzetet lapozott fel. Ebben versenyzőről-versenyezőre haladva olvasható, kinek milyen követelményei vannak, milyen erősségű és nehézségű a bemutatandó gyakorlata. Azt hinnénk, a filigrán, vékony termetű, alacsony sportolók világa ez. A szakember azonban csóválta a fejét: a testalkat számít a legkevésbé. Persze minél magasabb az ember, annál inkább kell összpontosítania a „magasban”, de a romhányi csoportban is jó pár langaléta fiúval találkoztunk, egyikük, Varga Csaba például kétméteresre nőtt fiatalember. Rá is hamarosan komoly feladat vár, hiszen a válogatott tagjaként – majd’ mindegyik fiú és lány képviselte már nemzetünket világeseményen – keményen készül a közelgő Európa-bajnokságra.
A részletes magyarázatokat követően el is búcsúztunk Kovács Balázstól, hiszen épp a tanítványa járult az éles szemű versenybizottság „színe” elé, és még néhány jótanáccsal kellett szolgálni a „fellépés” előtt. A közel ötven versenyző a szülőknek és az érdeklődőknek nagyszerű élményt és pazar látványt nyújtott.
A különböző kategóriák győztesei és a romhányi helyezettek:
Iskolás lány (D/1): 1. Varga Zsóka (Gúta – Szlovákia), 2. Laboncz Anna.
Iskolás fiú (D/1): 1. Boskó Bene, 2. Jaloveczki Máté, 3. Csomor Gergő.
Iskolás lány (C/1): 1. Rábai Dorka (Tata), 4. Mezei Dorina.
Iskolás fiú (C/1): 1. Csóri Tamás (Bokod), 2. Zagyvai Armand, 3. Hugyecz Zalán, 4. Balogh Róbert.
Iskolás lány (B/1): 1. Horváth Veronika (Bokod), 2. Hlacsok Petra, 3. Hugyecz Zorka, 7. Pribelszki Kitti, 9. Mátyás Viktória.
Iskolás fiú (B/1): 1. Marosi Áron (Bokod), 2. Horváth Roland.
Iskolás lány (A/1): 1. Sági Alexandra.
Iskolás fiú (A/1): 1. Stvorecz Botond, 2. Hajduk Olivér.
Junior lány (1. kategória): 1. Nagy Lina, 2. Kaliczka Panna, 6. Bagyinszki Lili, 9. Somlyai Dorina.
Junior fiú (1. kategória): 1. Kovács János (Nagybereg), 2. Bozsó Bence, 3. Zagyvai Balázs.
Junior nyílt páros: 1. Bozsó Bence-Nagy Lina.
Női felnőtt: 1. Hugyecz Zsófia.

Férfi felnőtt: 1. Varga Csaba, 2. Varga Marcell.
Hegedűs H. - Sztranyovszky B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése