2017. március 7., kedd

Tavasznyitó gazdafórum

Nagy érdeklődés mellett tartotta meg hagyományos, tavasznyitó gazdafórumát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Szervezete és a Nógrád Megyei Gazdakörök Szövetsége Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A rendezvényen megjelent, és beszédet mondott, illetve előadást tartott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, illetve Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség parlamenti képviselője, megyei fejlesztési biztos.
A tájékoztatáson több aktuális téma is felmerült, így például az őstermelői igazolványok kiadásával kapcsolatos feladatok, az uniós támogatások hatékonyabb felhasználásával összefüggő témák és javaslatok, több, a gazdákat érintő technikai, adatkezelési és kapcsolattartási kérdés, benne a biztosítási szolgáltatásokkal, valamint kitekintettek a jövőre is. Mind Győrffy Balázs, mind Jakab István hangsúlyozta a magyar agrárium területén működő szakmai szervezetek együttműködésének fontosságát, különös tekintettel arra, hogy haladni kell a korral, készen kell állni az új technológiai vívmányok megismerésére és befogadására, hogy a határon innen és túl szorgosan dolgozó magyar gazdák minél jobban felzárkózzanak az összeurópai átlaghoz, és méltó versenytársakká váljanak a nemzetközi piacokon. Győrffy Balázs külön megemlített egy közvetlen célt is, ami nagymértékben lendíthet az egyes, művelés alatt álló földterületek termékenységén: 2017-ben országos szinten megkezdődik a jégeső-elhárító rendszerek kiépítése, amely 1,8 milliárd forintos költségű, ám hosszabb távon harmincszoros haszonnal járhat. Ennek kiépítése várhatóan 2018. május elsejéig befejeződhet.

A szakmai előadások során szóba kerültek a vidékfejlesztési program aktualitásai, a NAK biztosításközvetítő szolgáltatásai, az egységes kérelemmel kapcsolatos kérdések, és az agrárfinanszírozás részletes pénzügyi megoldásai.
H.H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése