2017. március 16., csütörtök

Verssel és tánccal idézett forradalom

Kora esti szürkületben kezdődött, majd már a teljes sötétségben folytatódott a március 15-i megemlékezés Balassagyarmaton.

Rendhagyó módon ezúttal a szervezők nem pusztán egy helyszínre, a Palóc liget bejáratánál lévő Petőfi-szobor környékére összpontosították a megemlékezést, hanem az ünnepi műsor java részét a régi vármegyeháza előtt, a Civitas Fortissima téren tartották. Itt a történelmi épület homlokzatán kívül az emeleti ablakokból leeresztett két, hatalmas, lepelszerű nemzeti lobogó képezte a háttér-díszletet. Jobbra a Gyarmati Színkör művészei sorakoztak fel, balra a városi egyesített kórus tagjai alkottak karéjt, Ember Csaba karnagy vezényletével. A színkörösök Petőfi Sándor és Arany János forradalomról szóló költeményeit szavalták, a kórus pedig az ismert dalokat, többek között a „Kossuth Lajos azt üzente…” kezdetűt énekelte egyedi feldolgozásban.

Ezután a Balassi Bálint Gimnázium diákjai léptek ki a vármegyeháza széles kapuján, díszes öltözetben. Oláhné Csercsics Ivett készítette fel őket e jeles alkalomra, és a fiatalok fegyelmezetten ropták végig az egyik legismertebb magyar táncot, a palotást.
A műsort követően a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársai mécseseket osztogattak a tömegben, majd felvonulás indult meg a Petőfi-szoborhoz. Itt, a liget bejáratánál Balla Mihály országgyűlési képviselő szónokolt. Mintegy tízperces beszédében méltatta a forradalom jelentőségét, a hitében és önbecsülésében erős nemzet 1848-as győzelmét a zsarnokság felett, azokat a vívmányokat, amelyek március tizenötödike után az okos és felelősségteljes kormányzás és törvénykezés közben megalkottak, és kiemelte, a szabadság nem az egyénről, hanem a közösségről szól, ugyanakkor nem természetszerűen magától értetődő jelenség, hanem napról-napra meg kell küzdeni érte. Kitért a szabadságharc nógrádi vonatkozású eseményeire, így például a helyi nemzetőrség felállítására, amely ezeregyszáz főt számlált. Hangsúlyozta, fontos a márciusi ifjak szellemi örökségét megőrizni ezekben a mai zavaros időkben is, és törekedni kell arra, hogy Magyarország a magyaroké, és Európa az európaiaké maradjon. A mai nemzedékek számára is tudatosuljon, hogy az igazi lendítő erő a helyi közösségek összefogásában rejlik, így lehet lépésről-lépésre előbbre jutni, fejlődni, értékekkel gazdagodni, legyen az szellemi kincs, vagy éppen óvoda, iskola, művelődési ház. Erre a tettrekészségre és tenniakarásra kötelez bennünket a szívünk felett viselt kokárda – fejezte be gondolatait a honatya.

A balassagyarmati megemlékezés végén az önkormányzat, a pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a szobor talapzatánál.
Hegedűs H.
Fotó: H.H. és Sümegi Tamás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése