2017. március 16., csütörtök

Gyermeki szemmel a márciusi ifjak

Iskolások színdarabjával színesített műsorral emlékeztek Patakon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc neves eseményeire és híres személyiségeire.

A település művelődési házában rendezett ünnepségen előbb Fekete Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy példátlan helytállás jellemezte a nemzet bátor fiait, akik vérontás nélkül vívták ki a forradalom győzelmét, majd a kor legnagyobb haderejével szemben is felvették a harcot. Ez az áldozatvállalás nem volt hiábavaló, mert példát mutatnak a mai nemzedéknek is, tükröt tartva nekik, miként kell bánni a szabadsággal, bizonyítva Kossuth mondását, hogy nem vagyunk sem gyermek nemzet, sem elaggott nemzet.

Balla Mihály országgyűlési képviselő rövid beszédében azokat a szimbólumokat és kifejezéseket hangoztatta, amelyek 1848-ban előtérbe kerültek: nemzeti összetartozás, szabadságvágy, összefogás, bátorság, felelősségteljes kormányzás és törvénykezés, erős hit és önbecsülés, a közösség építő képessége. Hozzátette, a szabadság éppen a közösség erejében teljesedett ki leginkább ezekben az időkben, és ez kell, hogy vezesse az utódokat is a mai mindennapokban. Amellett, hogy egész Európa válságjelenségekkel néz szembe, és a déli határainkat kerítéssel, illetve levezényelt rendőrökkel és katonákkal kell védeni, a helyi közösségek erősödnek, gyarapodnak, a települések új értékekkel gazdagodnak, de ezeket az értékeket vigyázni, óvni is kötelességünk.

A beszédek után a pataki Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola előadása következett. Egy gyermek naplóbejegyzésein keresztül ismerkedhettünk meg 1848 történetével. A megfigyeléseit szorgosan leíró fiúcska szomszédságába költözött feleségével Petőfi Sándor (akit érdekes módon egy mongol származású tanuló alakított), így közvetlen közelről szemlélhette, ahogy a lánglelkű költő és társai lépésről-lépésre előkészítik, majd megvalósítják a forradalmat, hogy aztán a Nemzeti dal szerzője eltűnjön a színről a segesvári csatamezőn.

Hegedűs H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése