2017. március 3., péntek

Ősállatokról szólt a tanmese

Érdekes élményben volt részük nemrégiben a nőtincsi általános iskola diákjainak. Az őslények világába kaptak tartalmas kalauzolást.
A vendég, Dávid Árpád, a Debreceni Egyetem Ásvány – és Földtani Tanszékének óraadó tanára tárta a gyerekek elé az ősállatok világát. Többek között megismerkedtek a fosszíliák fogalmával, megszemlélhettek egy bébi mamut fogát, sőt még meg is simogathatták a kivételes maradványt. A tanár a földtörténeti korszakokon időrendben végighaladva mutatta be a fiataloknak, milyen mértékben, milyen körülmények hatására változott a földi élet, és ahhoz miként alkalmazkodtak az élőlények, valamint azt is megtudhatták, hogyan maradtak meg a mai kor számára a különböző leletritkaságok. Szóba kerültek a magyarországi lelőhelyek, azok az „ősállatkertek”, amelyek Ipolydamásdtól Ipolytarnócig sok-sok kíváncsi látogatót vonzanak.

Az előadás második felében a Bermuda-háromszög rejtélyeiről, a dinoszauruszokról és érdekes természeti jelenségekről számolt be a tudós. Az esemény végén a tanulók ajándékba kaptak egy-egy darabot a Szent László pénzeként emlegetett nummulitesz-ősmaradványokból.

H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése