2017. március 16., csütörtök

Szabadság és a hősök tisztelete

Rendhagyó módon egy 1956-os emlékművet is felavattak kedden késő délután Legénd március tizenötödikei megemlékezésén.

Az ünnepség a falu művelődési házában kezdődött. Itt Tunkel Tamás polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd arról beszélt, mit is jelent a szabadság szó nekünk, miért tartották fontosnak annak idején Petőfiék, és tudunk-e megfelelőképpen élni vele manapság. Napjaink nemzedéke teljesen természetesnek veszik ezt a szabadságot, de akadtak korok, amikor ez nem adatott meg a magyar embereknek, és szívósan, harcokat, konfliktusokat vállalva kellett küzdeni a kivívásáért. Ami hősi áldozatokkal járt, a szabadságharc küzdelmeiben sokan odavesztek, de példájuk örökké él. Az 1848-as forradalom ennek a szabadságnak a győzelme volt, és azokat a vívmányok, amelyek e röpke másfél évben megteremtődtek, többek között a jobbágyfelszabadítást, a leverést követő önkényuralom sem törölhette el – hangoztatta Tunkel Tamás.

Az óvodások bájos-kedves műsorát, illetve a nógrádsápi Fekete István Általános Iskola zászlós tánccal fűszerezett előadását követően a megemlékezők átvonultak a művelődési háztól mintegy kétszáz méterre felállított új emlékműhöz. Itt Tunkel Tamás röviden ismertette, hogy még a 2015-ben meghirdetett ’56-os emlékév pályázatára jelentkeztek, amire az 1956-os emlékbizottságtól támogatást nyertek el, de a kivitelezést a különböző hivatali eljárási nehézségek miatt csak tavaly decemberben kezdhették meg, így rendkívül gyors tempóban haladtak a munkálatokkal, hogy a következő nemzeti ünnepre elkészülhessen. A polgármester hozzátette, az emlékoszlopon olvasható felirat, „ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”, általánosan szól minden korszak kiemelkedő személyiségeiről, akik vérüket áldoztak a nemzet függetlenségéért, így tehát ez a mondat ugyanúgy vonatkozik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alakjaira is.   
Az ünnepség végén Mandáné Tyekvicska Eszter szavalta el a szózatot, míg a helyi népdalkör egy nóta-egyveleggel kedveskedett a megjelenteknek.
Szöveg: H.H.
Kép: Sz.B.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése