2017. március 7., kedd

Tanoda a felzárkóztatás jegyében

A kormányzat társadalmi felzárkóztatási programjához csatlakozva a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület tanodát nyitott Mohorán. A hátrányos helyzetű családban felnövekvő gyermekek így az iskolai tanítási időn túl, napközis foglalkozások keretében gazdagodhatnak új ismeretekkel, bontakoztathatják ki tehetségüket. Az intézmény ünnepélyes átadóját pénteken délután tartották a cserháti kisközségben Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balla Mihály országgyűlési képviselő jelenlétében.

A település egykori iskolájának épületében tartott péntek délutáni rendezvényen előbb a Rácz Aladár nevét viselő tanodát működtető Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke, Jakus László köszöntötte a kis termet teljesen megtöltő érdeklődőket, röviden ismertetve, hogy a szervezet 2005 óta karolja fel a roma integráció keretében a hátrányos helyzetű, de tehetségüket kibontakoztatni akaró tanulókat. Ezután átadta a szót Langerné Victor Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkárának. A politikus kifejtette, Európában is egyedülálló kezdeményezés volt, amikor 2011-ben Magyarország kormánya elindította a roma felzárkóztatási programját, ami az eltelt időszakban több komoly eredményt is hozott. Ezek egyik legmarkánsabb jele, hogy a kimutatások szerint a kontinensen, arányaiban Magyarországon dolgozik a legtöbb roma származású ember, és az iskoláztatásuk terén is élen áll hazánk. A helyettes államtitkár hozzátette, nagyon nehéz feladatot vállalt fel az egyesület, de kitartással, szívóssággal és határozott jövőképpel minden megvalósítható. A fő cél az, hogy a szülők bevonásával és hatékony támogatásával a délutáni, napközis jellegű foglalkozásokon, közösen, otthonos környezetben olyan ismeretekkel gazdagodjanak a gyerekek, amikre az általános iskolában nem, vagy csak kismértékben jut idő. A programban részt vevő pedagógusok számára is legyen kihívás ez a feladat, ráadásul az országos mérési rendszerben folyamatosan visszaigazolást kap minden résztvevő az elvégzett munka minőségéről.

Balla Mihály országgyűlési képviselő, a következő felszólaló hangsúlyozta, a legfontosabb a gyerekek érdeke, hogy a nehéz sorban élők, minél jobb körülmények között minél hasznosabb ismeretekkel gazdagodjanak, és felszínre kerüljenek az eddig talán rejtve maradt képességek, művészetekben, zenében. Ezt a kibontakozást segítik elhivatottan a szakemberek, annak érdekében, hogy a tanítványok nagyobb eséllyel boldoguljanak majd, ha kikerülnek az iskolapadból. Ezáltal maguk is érezhetik, mennyire fontosak ők a társadalomban, és lépésről-lépésre haladva előbbre jutnak az élet minden területén.
Gulyás Géza, Mohora polgármestere megköszönte mindenkinek, akik közreműködtek abban, hogy ez a tanoda éppen itt, Mikszáth Kálmán és Tolnay Klári kedves falujában nyílt meg. Kiemelte, hogy az önkormányzat és a község teljes lakossága kiáll e nemes ügy mellett, hiszen a jövő feltörekvő nemzedékét szolgálja ez az új intézmény.
A beszédeket követően Ipolyi Károly katolikus plébános megáldotta a tanodát, a gyerekek pedig különböző fellépésekkel, verssel, rövid színi-játékkal, zenével-tánccal köszönték meg a rájuk irányuló hatványozott figyelmet, míg Langerné Victor Katalin előadásában részletesebben is bemutatta, milyen szerepet játszik a kormányzat felzárkóztatási politikájában az országossá bővülő tanodai hálózat.

H.H.
Fotó: Hűvösi Csaba (NMH)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése