2017. március 10., péntek

Kamatmentes mikrohitel kis – és középvállalkozásoknak

Helyi székhelyű kis – és középvállalkozások számára kínál kedvezményes mikrohitel-lehetőséget Balassagyarmat önkormányzata. A közel négy százalékos kamatterhet átvállalja a város annak reményében, hogy így tovább növelhető az egész térség gazdasági ereje.

A részletekről csütörtökön délelőtt a balassagyarmati városházán sajtótájékoztató keretében számolt be Balla Mihály országgyűlési képviselő, Medvácz Lajos, a város polgármestere, valamint Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője.
Balla Mihály elsőként kifejtette, hogy Balassagyarmat önkormányzata évek óta példaértékű módon támogatja a város és környéke gazdaságának fejlesztését, amelynek során számos, igen komoly eredményt mutathatnak fel, mint például a Szüggyel összekapcsolódó déli ipartelep fejlődése, az ott sorra épülő és termelő üzemek létesülése. Ennek folytán egész Nógrád megye gazdasági fellendülésének legintenzívebb sarokpontjává váltak, és újabb és újabb iparfejlesztési ötletekkel, tervekkel rukkolnak elő, amelyeket a március végén elbírálásra kerülő TOP-os pályázatokban is körvonalaztak. Balla Mihály hozzátette, a kis – és középvállalkozások segítése hasonlóképpen előtérbe került az önkormányzatnál, amely megmutatkozik az adópolitikai lépésekben, és a fiatalok megtartása terén a CSOK-os ingyen telkek biztosításában, az otthonteremtési lehetőségek kibővítésében. A parlamenti képviselő alátámasztásként egy kimutatást is az asztalra tett, mutatva, hogy 2008 és 2015 között Balassagyarmat gazdasági „potenciálja” folyamatosan a megyei átlag másfél-kétszerese volt, és ebben az időszakban tartósan öt százalék körül alakul a munkanélküliség aránya, sőt, néhány helyen már tartós munkaerőhiány jelentkezik. Nem véletlen tehát, hogy éppen Balassagyarmat az első pont Nógrádban, ahol a gazdasági erő lehetővé teszi a kamatmentes mikrohitel kínálását, és reméli, ezzel a hitelfelvételek iránt megnyilvánuló korábbi kisebb mértékű érdeklődés is serkenthető.

Medvácz Lajos örömét fejezte ki, hogy ez a program elindulhat, és így az egész országban meghatározó nagyvállalatok mellett a kis – és középvállalkozások felé is nagyobb figyelem irányulhat. Éppen ezért törekednek arra Balassagyarmaton, hogy e réteg képviselőit állandóan „helyzetbe hozzák”: 2009 óta nem emelték a helyi adókat, az iparűzésin és a kommunálison kívül más fajtát nem is vezettek be, hét esztendeje befagyasztották a bérleti díjakat, és a közbeszerzési érték alatti beruházások esetében öt százalékos kedvezményt adnak a helyi kivitelezőknek. Ehhez csatlakozik a mostani mikrohitel, amelynek során 50 millió forintos éves keretösszegből mintegy öt-tíz vállalkozás igényelhet majd ilyen támogatást. A hitelekhez járuló 3,9 százalékos sztenderd-kamatot pedig átvállalja az önkormányzat – összesen 1,95 millió forint értékben. A polgármester bízik abban, hogy jelentős kedv mutatkozik majd a hitelek igénylésére, ami által a feltételeknek megfelelő jelentkezők fejleszthetik cégüket, eszközbeszerzéssel, telephely-bővítéssel, kapacitás-növeléssel – bizonyítva azt, hogy jó és érdemes itt élni, egész Nyugat-Nógrád fejlődését tartósan biztosítva.
Varga Béla megköszönte, hogy Balassagyarmat nyitott volt az együttműködésre, ami egy hosszú, előremutató folyamat kezdő lépése. Kifejtette, tavaly novemberben indult el ez a mikrohitel-modell a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány gesztorálásával, és az elő országos tapasztalatok egyértelműen jelzik, sikeres a program. Az önkormányzatnál jelentkező és a feltételeknek (hitelképesség, meglévő üzleti terv, helyi telephely) megfelelő vállalkozások számára a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány készíti elő a gyakorlatban a program szakmai részét, és biztosítja a legfeljebb 10 millió forintos nagyságrendű hitelt, méghozzá 10 éves futamidővel. Akár önerő nélkül is el lehet indulni, vagyis a kezdő vállalkozások számára is esély teremtődhet.  Az ügyvezető kiemelte, az önfenntartó, családtagokat, vagy kevés alkalmazottat foglalkoztatók számára kiváló alkalom tárulhat a fejlesztésre, a lendületvételre, az előrelépésre, tehát bátran adják be kérvényüket. Varga Béla végül elmondta, a gyors elbírálásokat követően a közeljövőben már az első mikrohitel-szerződéseket is megköthetik.
Hegedűs Henrik
Fotó: Hűvösi Csaba


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése