2017. március 26., vasárnap

Férfias bravúr az Ipoly partján

Balassagyarmati Kábel SE – Békés-Drén KC 27-25 (12-14)
Balassagyarmat, 200 néző, vezette: Ágnecz, Sipos.
Kábel SE: VARGA – NAGY 5, Horváth 1, Kajdy, DÓCZI 1, Gazdag, György 3. Csere: Balogh (kapus), Albert-Tóth 5, BÉCSI 6/6, KOVÁCS B. 6, Tokai. Vezetőedző: Győrffy Sándor.
Békés: PAJKÓ – KOVÁCS P. 4, Oláh 5/1, VARSANDÁN 2, Gazsó 1, Cifra 3/3, Herczegh 1. Csere: Vikor (kapus), Kopcsák, Kánya 1, SEBESTYÉN 3, Szilágyi 2, Mezei 3, Felföldi. Vezetőedző: Papp Bálint.
Hétméteresek: 2/2 illetve 7/4. Kiállítások: 4, illetve 6 perc.
Az eredmény alakulása:  4 perc: 1-2, 18. perc: 7-6, 22. perc: 10-9, 27. perc 10-13, 39. perc: 19-16, 46. perc: 22-19, 54. perc: 24-24.

Különös felállásban kezdte a bajnokság negyedik helyezettje elleni küzdelmet az első tavaszi hazai győzelmére már hetek óta váró Kábel SE. Az előző mérkőzéseken viszonylag kevés lehetőséget kapó Gazdag és Horváth csatasorba küldése talán az ellenfél megtévesztéséül szolgált. Ez azonban nem zavarta meg túlságosan a hórihorgas emberek alkotta békési védőfalat, egymás után többször emelték fel a játékvezetők a támadások tétlensége miatt „passzívra” a kezüket. Ugyanakkor hozzá kell tenni, a balassagyarmatiak is nagy hatékonysággal hárították a próbálkozásokat, és Varga kapus remekül védett. A játékrész közepén Bécsi értékesített hétméteresével vette át először a vezetést a hazai gárda, amit a félidő hajrájáig tartani is tudott. Nagy emberelőnyből szerzett találatát követően azonban mintha „satufékre” léptek volna a házigazdák, a viharsarki alakulat rendezte sorait, és a korábban a hazaiak keretében is megfordult Varsandán irányításával fordítottak, így ők térhettek előnnyel a pihenőre.

Fordulást követően nagyon gyors ütemben változott a játék képe. Hatalmas javulás állt be a percekkel korábban még imitt-amott erősen „foghíjas” kábeles védekezésben. Elsősorban a középső területek hiúsították meg Dócziék a békési kísérleteket, és támadásban is több szerencse kísérte az akciókat. Horváth betörése nyomán újra a gyarmatiaknál volt az előny, kisvártatva Albert-Tóth már háromra növelte a különbséget, miközben Varga játszi könnyedséggel ütötte ki a kétméteres délvidéki átlövők bombáit. A kettős játékengedélyes, mezőkövesdi Kovács Bence is egyre jobban elkapta a fonalat, betörései után rendre hétméterest ítéltek a játékvezetők, és Bécsi értékesítette a büntetőket.
Ám ahogy az lenni szokott ilyenkor, bekövetkezett egy holtpont a Győrffy-tanítványok teljesítményében. A csereként beálló Tokai egymás után kétszer hibázott, majd nem sokkal később kétgólos Kábel-vezetésnél Dóczi kapott pompás labdát a beállós posztján, de a kapus lábbal védett. A másik oldalon viszont Mezei révén közelebb férkőzött a Békés, Cifra hétméterese pedig egyenlítést eredményezett.
A Kábel SE kézilabdázói azonban nem estek kétségbe, hogy ilyen hamar elillant a nehezen megkaparintott előnyük. Kovács remek lábmunkával csapta be az ellenfél védőit, Varsandán már csak az utolsó pillanatban tudta megállítani, és az újabb büntetőnél nem sikerült megbabonázni a biztos kezű Bécsit. Emberhátrányban még a kapusát is lehozta a Békés, Mezei egy újabb szép megmozdulással ismét egalizált, amire rögtön válaszolt Kovács Bence. Három és fél perccel a befejezés előtt Kajdy szabálytalankodott, kétperces kispadozást érő módon a hatméteres vonalon, jött ismét Cifra, aki a büntetőből úgy fejbe lőtte Vargát, hogy az egész meccsen kiváló produkcióval előrukkoló hálóőrt hosszú időn át ápolta az orvos-masszőr stáb. A következő hazai támadásnál Kovács villant középen, leteperték a földre, és Bécsi immár a hatodik belőtt hétméteresének örülhetett.
Ekkor másfél perc volt hátra, és az alföldi gárda cseppet sem adta fel még a reményt, passzív játéknál kétségbeesetten egy kínai figurával próbálkoztak, de Kovács a legjobb pillanatban halászta le az átadást. Egy gyors balassagyarmati időkérést követően nyitottabb védekezésre váltott a rivális, labdát is csentek, de Cifra rosszul célzott, Balogh kapust találta el. Hamarosan megszólalt a duda, és örömittas kábeles játékosok ugrottak egymás nyakába, majd hálásan köszönték meg a lelkes szurkolótábor kitartó buzdítását.
Összességében a szünet után újult erőre kapó gyarmatiak hatalmas bravúrt hajtottak végre azzal, hogy az élmezőnyhöz közvetlenül kapaszkodó békési társaságot pont nélkül küldték haza az Ipoly-parti sportcsarnokból.

Győrffy Sándor: A második félidőben jelentősen feljavult a játékunk, elsősorban a védekezésünk. Nagyon vártunk már erre a hazai sikerre, és most a hajrában a megfelelő összpontosítás sem hiányzott. Gratulálok a fiúknak a küzdőszellemért, az akaratért, a hozzáállásért.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése