Első
alkalommal tartottak lakomával záródó nyilvános disznótort Érsekvadkerten.
Asszonyok és férfiak szombaton, egész nap sürögtek-forogtak a Helytörténeti
Emlékház udvarán, hogy este fiatalok és idősebbek közösen fogyasszák el a finom
falatokat, kolbászt és hurkát, abárolt szalonnát és az orjalevest – mindent,
ami szem-szájnak ingere.
Jó
ez a fogópálinka. A vidéki disznóvágások elmaradhatatlan nyitó-kelléke ízletes
szilvafajta, villámgyorsan csúszik le a nyelőcső sodrában, pillanatok alatt
átfut az egész testen a melegség, ami nem árt, mert bár ezen a kora reggelen
nincs ugyan túl fogvacogtató hideg, de azért még „kopognak” a mínuszok.
Ahogy
széttekintünk a faluház udvarán, rögvest megállapíthatjuk, bizony kissé
elkéstünk. A közel kétmázsás sertés már megpörzsölt, levakart, megtisztított
állapotában lóg lefelé a böllérállvány rúdjáról. A mester, aki ezen a napon a
legfontosabb szerepet vállalja, Bakos Gyula javában élezi a vastag kést, néhány
szakavatott, ügyes mozdulat, és a belsőségek máris kerülnek bele a teknőkbe,
nemsokára pedig a vaskos sonkák is az asztalokon pihennek, további
feldolgozásra várva.
A
hentes szusszan egy kicsit, odafordulunk hát hozzá, s megkérdezzük, kirukkol-e
valami különlegességgel, ami csak erre a tájra, csak az érsekvadkerti
disznótorokra jellemző. „Semmi extra” – hangzik a válasz, minden mozdulatsor az
ősi szokások szellemében történik, a vér sütésétől a hurkák és a kolbászok
töltéséig eredeti „receptúra” alapján zajlik, ahogy anno az elődök végezték.
Miközben
a „pusi” fejét jókora bárdcsapásokkal vágja ketté a „főnök”, a házigazdákkal is
rövid beszélgetésbe elegyedünk. Dr. Kovácsné Nagy Mária, Érsekvadkert
polgármestere elmondja, megragadták az alkalmat, és előhozakodtak ezzel az
újdonsággal, amiből aztán remélik, hagyomány teremtődik, és a fiatalabb
nemzedékek számára is megmutathatják, miként megy lépésről-lépésre egy falusi
disznótor. Réti Lajos bácsit, a község helytörténetének lelkes kutatóját a fényképezőgép
buzgó kattintgatása közben állítjuk meg, ő pedig, nem tagadva meg szenvedélyét,
egy olyan egyedi bibliára hívja fel a figyelmünket, ami az egyik falusi porta
padlásáról nemrégiben került elő, és bár igen megviselt állapotban leltek rá a
kis könyvecskére, tulajdonosának gyönyörű szép kézírását őrzik a lapok már
másfél évszázad óta. Ezzel is gazdagodott tehát a vadkerti emlékház, és ha a
pályázatok kedvezően alakulnak, nemsokára tovább bővíthetik az épületet, hiszen
olyan mértékben nőtt meg tárgyi anyag, hogy lassan nem fér el a jelenlegi
szobákban.
Mire
véget ér a terefere, és szemeinkkel ismét a sertés-feldolgozásra
összpontosítunk, a böllér és segédei a zsírszalonna szeletelésének folyamatában
járnak. A húst a szorgos kezek már lehántották róla, kis részük a katlanba
vándorolt a belsőségek mellé, más darabok a kolbásznak és hurkának való tálakba
kerülnek – gondosan porciózva, hogy mindenhova jusson.
Lassan
készülődünk. Szívesen itt maradnánk, nem csak szemlélődni persze, de mivel új
helyszínekre szólít a kötelesség, így búcsúzunk az I. Vadkerti Disznótor résztvevőitől.
Persze később eljutottak hozzánk a hírek, hogy végül délutánra-estére milyen
ínycsiklandó falatokkal teltek meg a záró-lakoma asztalai.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése