2017. február 16., csütörtök

Mindennapi hagyományok a kiállítótérben

Mindennapi hagyományaink kerültek középpontba múlt vasárnap Drégelypalánkon, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ rendezvénysorozatán, amely a „Kultúrházak éjjel-nappal” országos programjaihoz csatlakozott.

A szervezők képviseletében Berki Dalma elmondta, már délelőtt megtelt gyermekzsivajjal a helyszín. A diákok sokféle tevékenység, kézműves foglalkozás közül választhattak: a lányok körében a csillámtetoválás volt a „menő”, emellett különféle farsangi álarcokat készítettek, a nagyobbak pedig gipszfigurákat festettek. A fiúkat inkább a fajátékok kötötték le, és azt sem bánták, ha a küzdelem hevében „nyakig” sárosak lettek. A fiatalok kitörő örömmel vették birtokba az intézmény legújabb terminálját, ahol játékos formában érdekes feladatokat oldottak meg.

A délután folyamán a kulturális értékek bemutatása következett. Végh József, a nyugat-nógrádi térség népi Hagyományainak avatott kutatója sok humorral fűszerezett előadást tartott a környék farsanggal kapcsolatos népszokásairól, videó-bejátszásokkal is érzékeltetve, mely községben, milyen formában űzték el a telet és köszöntötték a tavaszt az emberek. A sokszínű kavalkádból nem maradhatott ki a népzene és a néptánc sem: a drégelypalánki hagyományőrző csoport tagjai, Tóth Zsuzsa vezetésével „Agyigó, agyigó, fassang, fassang…” címmel mutattak be vidám műsort, később kihirdették a farsangi rajzpályázat eredményeit, a korosztályos kategóriák első helyezettjei „gyermekzsúr” utalványokat nyertek. A finom fánkok és ízletes teák elfogyasztását követően az érdeklődők átvonultak a közeli művelődési házba, ahol a zene fejlődését az elődök muzsikájától a mai modern hangszerekig bemutató koncerten szórakozhatott a közönség.
H.H.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése