2015. április 2., csütörtök

Hódítások délelőttje a vidám diáknapon



Komoly, tudományos jellegű ismeretterjesztő előadások, látványos elemekkel tarkított érdekes élménybeszámolók, és fergeteges vetélkedők kavalkádja jól megfért egymás mellett a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Középiskola április elsejei „bolondos” diáknapján.
 
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap délelőttjén két részre oszlottak a programok a helyi fiatalok körében csak „Tégla School” néven emlegetett intézményben. Az első két órában a város közismert személyiségei tartottak előadásokat, beszélgettek a gyerekekkel. A tizenegy előadó közül Kovács László extrém-sportoló például a malajziai őserdő átszelése közbeni veszélyhelyzetekről mesélt, amikor a dzsungel közepén teljesen magára utalva azt evett és ivott, amit éppen talált. Egri István fafaragó pedig azt ecsetelte, milyen gondosan kell a fával bánni, hogy a véső nyomán kialakuljanak a tökéletes népművészeti formák. De itt járt Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete, aki egy hagyományos, hőskori velocipéddel – amit be is mutatott a kíváncsi fiataloknak – körbetekerte a Földet, és az Ázsiából magával hozott csemetét el is ültették az udvaron. Paluch Norbert a néptánc-rejtelmeibe vezette be a hallgatóit, de volt jóga-oktatás, egészségügyi ismeret-terjesztés és a humanizmus világa is megelevenedett. 


Ezután következett a diáknap fő eseménye, a vidám vetélkedő. Az elején bemutatkozott a diákönkormányzat új elnöke, a búcsúzó-ballagó Szakal Esztert váltó Kurucz Boglárka, aki rögvest ismertette is jövőbeni reform-elképzeléseit a diáktársakkal.
A vetélkedő első feladataként máris az utcára kellett vonulnia néhány rátermett legénynek és leánynak. A köztéri zenélés során bizony előírás volt számukra, hogy a kitett kalapokban minél több aprópénz csörögjön. Eközben bent, a művelődési központ nagytermében egymást érték a feladatok: totó kitöltése a tanárokról és a délelőtti előadókról, mondhatni nem nagy mulatság. A karaoke már némiképp nehezebb, főleg ha a dallam és szöveg abszolút nincs összhangban – ám épp ettől érdekes és nevettető. No de a hódítás művészete, amikor az ifjú lovag terjedelmes, mézes-mázos mondatokkal, érzéki, búgó szavakkal igyekszik levenni lábáról a kedves hölgyet… Az egyik fiú nemes egyszerűséggel Adyt szavalt az imádott választottnak, míg egy másik ifjú próbálkozó a következőképp esdekelt: „szívem kuglófjának egyetlen mazsolája…” Tömény hahota lett a jutalma, a megszólított arcán hajnalpír jelezte a hatást. Néhányan nem voltak rest, saját osztályfőnökük előtt „tették a szépet”, talán egy év végi „ötös” érdemjegy bősz reményében.

A gasztronómiai kiruccanás sem maradt el. Különböző, előkészített hozzávalókból süteményt kellett készíteni. Mindezt röpke három perc alatt. Mozogtak is serényen a szorgos kezek és ujjak, sőt, némi művészet is vegyült az élvezetekbe – a plusz pontok kedvéért. Az édes kis golyócskákat aztán szépen le is „meózta” a zsűri…
A továbbiakba aztán akadt még villámgyors koreográfiára „megkreált” tánc, lábak borotválása, „esemes” üzenet orral való bepötyögése és megannyi mókás feladat – egészen kora délutánig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése