2015. április 26., vasárnap

Természetismeret és tájak kavalkádja az öko-farmon



A Föld Napja alkalmából kétnapos rendezvénysorozattal csalogatta a természet és a gasztronómia szerelmeseit a bánki ÖKO-land tábor.

Pénteken délelőtt, amikor a helyszínen jártunk, éppen egy természetismereti vetélkedő kellős közepébe csöppentünk, amelyet a házigazda, Balogh István szervezett nyugat-nógrádi általános iskolásoknak. A teremben tizennégy, egyenként három fős csapat oldotta meg a különböző feladatokat, miközben a vetélkedő vezetője szellemes magyarázatokkal szolgált: nem győzte például hangsúlyozni a nebulóknak, hogy a dunai galóca nem egy gombafajta, hanem a víz alatt vígan ficánkoló élőlény, egy halfaj a pisztrángok családjából. A gulipán pedig nem tulipán. Amikor feltette a kérdést, vajon tudják-e a gyerekek, mi a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, nem egy kéz emelkedett a magasba, és a diákok szinte kórusban zengték vissza: a hamvas cincér.

Másnap, szombaton színesebb kavalkád fogadta a látogatókat. Különböző tájegységek mutatkoztak be. A Bakonyból érkezett vendégek házi készítésű portékáikat árulták, különböző ízesítésű gyümölcs-szörpöket, mézeket, de felvonult a szentei Maszlik-család is egyedi sajtkülönlegességeivel, a környékbeli kézművesek is elhozták legsikerültebb alkotásaikat. Az egyik hátsó faházban, amelynek falait pompás agancsok díszítették, Balogh István éppen a Herman Ottó Biológiaverseny megyei döntőjének résztvevőit szórakoztatta személyes alaszkai élményeivel, képekkel bőven illusztrált előadásában. Megtudhattuk például, hogy a jávorszarvas ürülékéből megfelelő előkészítési folyamatokat követően az eszkimók ékszereket kreálnak, és milyen csodás közvetlen közelről figyelve az Északi Fény.
A vendégek ezen a napon nem csupán készítményeiket és önmagukat hozták el Bánkra, hanem ízeiket is, aki betért ide, csak egy pár percre körülnézni, finom ebédet is kapott, bakonyi, vagy éppen alpokaljai ínyencségeket kóstolhatott. Később volt rögtönzött fegyver – és huszárbemutató, illetve átadták a tábor új könyvtárát is. 
H.H.-Sz.B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése