A Föld Napja alkalmából kétnapos rendezvénysorozattal
csalogatta a természet és a gasztronómia szerelmeseit a bánki ÖKO-land tábor.
Pénteken délelőtt, amikor a helyszínen jártunk, éppen
egy természetismereti vetélkedő kellős közepébe csöppentünk, amelyet a
házigazda, Balogh István szervezett nyugat-nógrádi általános iskolásoknak. A
teremben tizennégy, egyenként három fős csapat oldotta meg a különböző
feladatokat, miközben a vetélkedő vezetője szellemes magyarázatokkal szolgált:
nem győzte például hangsúlyozni a nebulóknak, hogy a dunai galóca nem egy
gombafajta, hanem a víz alatt vígan ficánkoló élőlény, egy halfaj a pisztrángok
családjából. A gulipán pedig nem tulipán. Amikor feltette a kérdést, vajon
tudják-e a gyerekek, mi a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, nem egy kéz
emelkedett a magasba, és a diákok szinte kórusban zengték vissza: a hamvas
cincér.
Másnap, szombaton színesebb kavalkád fogadta a látogatókat.
Különböző tájegységek mutatkoztak be. A Bakonyból érkezett vendégek házi
készítésű portékáikat árulták, különböző ízesítésű gyümölcs-szörpöket, mézeket,
de felvonult a szentei Maszlik-család is egyedi sajtkülönlegességeivel, a
környékbeli kézművesek is elhozták legsikerültebb alkotásaikat. Az egyik hátsó
faházban, amelynek falait pompás agancsok díszítették, Balogh István éppen a
Herman Ottó Biológiaverseny megyei döntőjének résztvevőit szórakoztatta
személyes alaszkai élményeivel, képekkel bőven illusztrált előadásában.
Megtudhattuk például, hogy a jávorszarvas ürülékéből megfelelő előkészítési
folyamatokat követően az eszkimók ékszereket kreálnak, és milyen csodás
közvetlen közelről figyelve az Északi Fény.
A vendégek ezen a napon nem csupán készítményeiket és
önmagukat hozták el Bánkra, hanem ízeiket is, aki betért ide, csak egy pár
percre körülnézni, finom ebédet is kapott, bakonyi, vagy éppen alpokaljai
ínyencségeket kóstolhatott. Később volt rögtönzött fegyver – és huszárbemutató,
illetve átadták a tábor új könyvtárát is.
H.H.-Sz.B.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése