2015. április 3., péntek

Különleges húsvéti tojások



Érdekes és különleges húsvéti tojásokból nyílt nemrégiben kiállítás Drégelypalánkon, a helyi művelődési ház Teleházában.

A dejtári Bodor Evelin keramikus-agyagozó fejéből pattant ki az ötlet, hogy az Ipoly-mente lakossága, illetve az ide érkezők számára közelebb hozzák a húsvéti ünnepkör legfontosabb tárgyát, a tojást. Az elképzeléseket tett követte, idén pedig már Dejtáron kívül Nagyoroszi és Drégelypalánk is otthont adott ennek a rendhagyó tárlatnak, amely több környékbeli amatőr művész alkotását mutatja be.


De mi is látható pontosan a teleházban? Nem csupán a hagyományos ősi technikákkal készült díszítések, mint a magyar népművészeti motívumok különböző héj-festési módjai tekinthetők meg, hanem például karcolt, vagy pörzsölt eljárással „pingáltak”, valamint patkolt és gyöngyfűzéses változatok is. Ami viszont igazán különlegessége ennek az alkalmi kiállításnak: úgynevezett „savazott” formálási módszerrel mutatják be Jézus szenvedésének egy-egy stációját a tojások „tükrén” keresztül.

A kiállítás mellett írásos és képi információk szolgálnak arról, hazánk melyik táján milyen helyi jellegű ábrázolási formák elevenednek meg a húsvéti tojásokon, és az egyes népszokások eredetébe, a termékenységkultusz hátterébe is betekinthetnek az érdeklődők – természetesen a palóc vidékkel a középpontban. 

A gyerekek és felnőttek nagy buzgalommal, kíváncsian szemlélődtek az egyes díszített „műtárgyak” között, s akit hasonlóképpen érdekelnek még a szépségesen megmunkált húsvéti tojások, az ünnep két napján, vasárnap és hétfőn délután kettő és négy óra között a helyszínen, a drégelypalánki művelődési házban megtekinthetik még e különlegességeket.
Foto: facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése