2015. április 9., csütörtök

Próbajárat az új kukásautón



Az első igazán tavaszias áprilisi nap Balassagyarmaton. Már nem kell fázósan összehúzni a kabátot, már bátran lehet kerékpározni a kisváros kies utcáin. Ahol aztán az ember érdekes jelenetekre bukkan.
Szerda délután öt óra felé a Madách Liget központjában, a boltsor közvetlen közelében furcsa csődület támadt. A járókelők megálltak egy percre, hiszen ilyen pillanatokban ritkán van részük. Egyszerre két kukásautó is megjelent az Erdélyi József utcában. A közeli kocsma teraszán a vendégek gyorsan letették az asztalra söreiket és kíváncsian szemlélődtek mi történik. Hamarosan leesett a „tantusz”.

Nem, egyáltalán nem az történt, hogy a Városüzemeltetési Kft. egy kicsit korábbra hozta a minden évben esedékes tavaszi lomtalanítási akcióját. Sőt, nem is az fordult elő, hogy „közérdekű bejelentésre” vonultak ki a munkások, mondván valamelyik tömbházban túl sok hulladék halmozódott fel, ezért kellett harcba vetni egyszerre két kukáskocsit is. A valóság ennél sokkal egyszerűbb: a közelmúltban a balassagyarmati önkormányzat egy sikeres pályázat jóvoltából szerzett be két, modern, MAN típusú hulladékszállító járművet, és bizony, feltehetően a teherautón szolgálatot teljesítő alkalmazottaknak illik „élesben” is kipróbálni, milyen a kezelése a gyakorlatban. Persze akadtak még óvatlan, ügyetlen mozdulatok, bár a munkásruhába öltözött férfiak között mozgó farmernadrágos fiatalember nagy buzgalommal magyarázta a szakszerű használat fortélyait – az egyik konténert például kis híján begyűrték, úgy kellett még az utolsó másodpercben leállítani a szerkezet.
De nincs semmi baj, a próba során történhet malőr – hogy aztán mire beindul a „rendes” munka a kukáskocsival, már ne legyen semmiféle fennakadás a szemétszállításban.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése