2015. április 5., vasárnap

Négy gól a nagyligeti nosztalgiában



Már nem fúj annyira a tavaszi orkánszerű szél, így fel lehet pattanni a kerékpárra, s a hűvös idővel kísért kellemes napsütésben eltekerek a város túlsó végére, a Nagyligetre. Ugyebár mostanában kutatom serényen a balassagyarmati híres-nevezetes hőskori „aranycsapat” históriáját, és egy kis „kontraszthatás” kedvéért kilátogatok a Héhalom elleni megyei első osztályú mérkőzésre.
Ahogy szombaton, fél öt előtt pár perccel haladok a Hajós Alfréd utcán, a Lenin lakótelep – bocsánat, már Madách liget – tömbépületei között keresem a rangadóra siető embereket. Kár persze minden buzgalom, hiszen csak két ember sétál az utcán. Makovinyi Józsi bácsi, mint a nagyligeti focitalálkozók elmaradhatatlan résztvevője, hátratett kézzel kényelmesen megy éppen a strand előtt. Nem baj, ha esetleg a kezdésre nem ér oda, bezzeg három-négy évtizede ez valóságos szentségtöréssel ért volna fel.
Mire odaérek a sporttelep főkapujához, az égvilágon senki sem fogad. Egykoron, mikor a Szalai-Kovács-Szedlák hármas góljaitól volt hangos a környék, itt két-három tökmagárus néni kínálta vígan a portékáit a hosszú sorban kígyózó tömegnek, és nem sajnálták az aprót a szotyolára a szurkolók. Fogom magam, inkább hátulról, a klubház felől közelítem meg a pályát. A hátsó kapu tárva-nyitva, az alkalmi parkolóban, az egykori salakos pálya helyén (hajhhh, nemsokára a nagypályára is ráteszi a kezét az ipari park) talán hat-hét autót „saccolok”. 

Jóindulatúan számolva is vagyunk vagy százan. Hiába, megcsappant az érdeklődés. Az 1977/78-as szezonban egy meccs hazai átlag-nézőszáma taksált annyit, mint ma összesen a tizenöt bajnokié. Változnak az idők.
A közönség is inkább már csak néző. Néha egy-egy kurjantás hangzik, olyan metszően, hogy talán a Leninen is hallják. Rögtön az elején megszületik a házigazdák vezető találata. Mellettem Jelen István, az egykori kedvenc, aki most az utánpótlás vezetője, elismerően csettint. Ennyi az egész vélemény. Harmincöt esztendővel ezelőtt, ha mondjuk éppen ő, egy felhőfejessel megszerezte az első gólt, az Ipoly füzei zengték vissza a kétezer néző diadalkiáltását. A közönség csak akkor élénkül meg, amikor az egyik héhalmi játékos buktatja a gyarmati csatárt a tizenhatoson belül, a fiatal berceli játékvezető azonnal a tizenegyes pontra mutat, majd szalad is tovább, miközben nyúl a jobb hátsó zsebéhez, amiben a piros lap lapul. A vendégek meg rohannak utána, hevesen gesztikulálva reklamálnak, minden szó ide hallatszik, nyomdafestéket nem tűrő kifejezések pörögnek a nyelveken, míg az ifjú sípmestert kis híján az öltözőig kergetik. Legvégül befut a héhalmi csapatkapitány, aki némiképp csillapítja a hangulatot, bár a lekullogó kiállított futballista még azért visszainteget. A tizenegyest Oláh Ádám belövi, ez már a harmadik BSE-gól. Sima meccs ez.

Szünetben bemegyek a klubházba, készítek pár fotót az 1974/75-ös, meg az 1977/78-as legendás társaságot ábrázoló tablókról. Aztán vissza a lelátóra. Most átballagok a túlsó oldalra, hiszen a közelebbi partjelző (bocsánat, ma már asszisztensnek nevezik) volt kézilabda kapusom, Kalmár Petra, megnézem hát munka közben. Beszélgetőtársam is akad, a mérkőzés játékvezető-ellenőre, aki nem titkolja, úgy látta, a mérkőzés irányítója elhamarkodottan mutatta fel a piros kártyát, ő nem látta olyan súlyosnak, annyira a szabályokba ütközőnek az esetet. Kicsit csevegünk még erről-arról, a megyei foci jelenlegi helyzetéről, s közben ott a negyedik gól.
Visszasétálok a nézőtér közepe felé, váltok még néhány szót Szalai Istvánnal, a legendás jobbszélsővel, a jelenlegi utánpótlás edzővel, s fel is harsan a hármas sípszó. Vége: BSE-Héhalom 4-0.
Amikor lefelé tekerek a strand mellett a dombon, azon morfondírozom: vajon hány kocsma volt anno hangos a meccset értékelő férfiak elmélkedéseitől, most meg az a pár tucat labdarúgó-rajongó megy haza a meleg szobába, s otthon, egy fröccsel a kézben, lábait felpolcolva nézi a tévében valamelyik sportcsatornán az angol, spanyol, vagy éppen német bajnokság aktuális találkozóját.
Végképp elmúltak a daliás idők. 
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése