Két, helyi sajátosságokat gyártó üzemben is látogatást
tehettek pénteken a sajtó képviselői Érsekvadkerten. A nagygöncöt és a palóc
linzert szorgos kezek formálják „étkezéskész” állapotra.
A bejárás előtt röviden tájékoztatást
kaphattunk arról, miként is jutottak el a folyamatok a megvalósításig.
Percsinané Urbán Piroskától, a Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet elnökétől
megtudhattuk, hogy a nagygönc, vagy más néven töltött burgonyagombóc egy
speciális érsekvadkerti krumpliétel, amelyet kifejezetten csak ezen a
településen készítenek. Ezért is tartották nagyon fontosnak, hogy a község
kedvenc eledelével, amely sokfajta ízesítésben tálalható, „finnyásabb”, avagy
„bőségre vágyó” gyomor számára egyaránt, megismertethessék a nagyvilággal.
Megalakították hát a szövetkezetet, beadták a pályázatukat és sikerrel jártak:
kevés híján ötvenmillió forintot nyertek el, és létrehozták a nagygöncöt gyártó
üzemet. Nagyon fontosnak tartották, hogy helybelieket alkalmazzanak, hiszen kik
mások ismerhetik legjobban a tökéletes nagygönc előállításának szakértő
műveleteit, mint maguk a vadkerti asszonyok. Ugyancsak lényeges szerepet
játszott, hogy hátrányos helyzetű embereket emeljenek vissza a munka világába,
így toborzódott az a tizenegy ember, akik egy háromszáz órás tanfolyam
elvégzését követően az üzembe kerültek. Természetesen arról sem feledkeztek
meg, hogy a terméket minél szélesebb piacra „dobják”, és már megállapodtak egy
bolthálózattal, amelynek segítségével népszerűsíthetik a nagygöncöt.
Hasonló folyamatokat emlegetett a palóc linzert gyártó
Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet két vezetője, Pálmai Róbert és Percsina
Norbert, azzal a különbséggel, hogy e különleges édesség készítésével
hagyományt szeretnének teremteni. Ugyanazt a pályáztatási rendszert járták
végig, mint a „nagygöncös” szövetkezet, ők is közel ötvenmilliót kaptak az üzem
létesítésére, s hasonlóképpen vállalták hátrányos helyzetű helyi személyek
foglalkoztatását, akiket a program idén októberben történő lejártát követően
további tizenhárom hónapon keresztül kell alkalmazniuk.
A bejáráson részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő,
valamint Barna János, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke is. Mindketten
hangoztatták, a szociális szövetkezetek kiválóan alkalmasak arra
Magyarországon, hogy a foglalkoztatottsági helyzetkép javításában a
kistelepüléseken, kis létszámú munkaerőt alkalmazva közreműködjenek. Kiemelték,
a nagygönc esetében a helyi sajátosságú termék népszerűsítése a cél, míg a
palóc linzer esetében a hagyományteremtő szándék a fontos. Ráadásul, ha beválnak
az elképzelések, és kelendőek lesznek a piacon az érsekvadkerti készítmények,
akkor az üzemek további bővítése, ezzel együtt pedig újabb munkahelyek
létesítése érhető el.
A házigazdák a szóbeli tájékoztatót követően elkalauzolták a
vendégeket a két üzembe, ahol személyesen is megtekinthették a nagygönc és a
palóc linzer gyártási folyamatait.
H.H.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése