2015. április 26., vasárnap

Gálával köszöntötték a száznegyven éves iskolát



Korábban már írtunk arról, hogy a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola (és elődei, a „polgári”, illetve a „Bajcsy”) ebben a tanévben ünnepli fennállásának száznegyvenedik évfordulóját. A jubileumi eseménysorozat fénypontja a péntek délutáni gála volt.

A szerdai megnyitót, az iskolatörténeti kiállítás bemutatóját idegen nyelvi versenyek, csütörtökön városismereti akadályverseny, valamint kulturális – és sportrendezvények követték. A kora délutáni nagy melegben csak úgy porzott az intézmény udvara a heves focicsaták nyomán, a floorball kedvelői a tornaterem teraszán kergették bottal a kis labdát. A sakkozók pedig egy hűvös terembe húzódva vívták taktikai küzdelmeiket.

A házigazdák pénteken pontban délután kettő órára a régi Vármegyeháza dísztermébe invitálták vendégeiket, legnagyobb részben az egykori „bajcsys” diákokat. Régi ismerősök borultak egymás nyakába, hangos beszélgetéseken elevenítették fel az egykori osztálytársak és padszomszédok az évtizedekkel ezelőtt átélt élményeket. Nagy kacagások jelezték az elhangzott kedélyes adomákat. A város ismert lokálpatrióta személyisége Kunné Kubicza Erzsébet beszélgetett barátaival, a két Kovács-testvér, az olimpikon Dusán és öccse Milán édesanyjuk társaságában érkezve ölelkezett régi tanáraival, de jöttek az iskola nyugalmazott pedagógusai is, akik élénken érdeklődtek egykori tanítványaik jelenlegi sorsa felől.
Aztán kezdetét vette az ünnepség. Harmadik osztályos kisdiákok perdültek a színpadra, és mókás-kedves gyermekjátékokat adtak elő népzenei és néptánc elemekkel vegyítve. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára szép szavakkal méltatta a közel másfél évszázados, „tisztes kort” megélt intézményt, és felkészültségét bizonyítandó az iskola honlapjáról is idézett, kiemelve a magas szintű oktatói-nevelői tevékenységet, az elért eredményeket. A névadótól, Kiss Árpádtól származó mondatokkal zárta beszédét: „a tehetség nagyobb nemzeti vagyon, mint az ásványkincsek”, majd átnyújtotta a Balog Zoltán miniszter kézjegyével ellátott díszes emléklapot Görög Imrénének, a száznegyven esztendős intézmény igazgatójának.

Az iskolavezető röviden bemutatta a jubileumra készült emlékkönyvet, amelyben a korabeli osztálytablók mellett egyéni visszaemlékezések is olvashatóak, milyen is volt „bajcsysnak lenni”.
Kalas Gézáné, nyugalmazott pedagógus győri otthonából video-üzenetben köszöntötte tanári pályafutásának kedvelt helyszínét, mai kollégáit és régi diákjait, míg Csábi István előadóművész, a gála konferansziéja Mikszáthról mondott egy, a nagyközönség előtt kevéssé ismert mókás történetet.
Csóri Miklós tanár iskolatörténeti filmje a közönség soraiban sokak szemébe könnyeket csalt: a zenei aláfestéssel gyorsan pörgő képkockákon feltűntek a száznegyven év igazgatói, Tomeskó Nándortól egészen máig, a különböző események, rendezvények, ünnepek, ballagások és versenyek, kirándulások pillanatai.

A gála kis szünet után az egykori diákok zenés produkcióival folytatódott. A különböző, egymástól eltérő műfajok ezen a napon, a művészek előadása nyomán tökéletes összhangban csendültek.
H.H. 
Fotók: H.H. és Sümegi Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése